Hlavní obsah

Jao Ming na Dream Team nestačil

PEKING

Lahůdka prvního olympijského víkendu přišla na jeho úplný závěr. Osmnáct tisíc diváků v napěchované Olympijské basketbalové hale, podle odhadů až miliarda lidí u televize. Důvod? Nedělní basketbalový duel Američanů proti Číně.

Článek

„Možná to bude nejsledovanější basketbalový zápas v dějinách,“ tušila už před zápasem opora Američanů LeBron James. Ne proto, že by se očekával dramatický duel s těsnou koncovkou, vždyť Američané na velké akci vždy Číňany poráželi dvouciferným výsledkem, ale kvůli show nejlepších hráčů světa proti týmu vytvořenému kolem zřejmě největšího čínského sportovního hrdiny - Jao Minga.

Malou ochutnávku toho, co se bude dít v neděli večer, nabídl už sobotní zápas českých reprezentantek proti Američankám. Když o přestávce dorazili hráči Dream Teamu do haly, museli dobrovolníci vytvořit lidský řetěz, aby je uchránili před davy zájemců o fotku či autogram.

Před halou manévry, pod koši basketbalová show 

V neděli byla bezpečnostní opatření i kvůli sobotnímu útoku na americké turisty v Pekingu mnohem větší, před halou pochodovaly kordóny policistů, zatímco uvnitř už při rozcvičení diváci nadšeně aplaudovali smečům amerických i čínských hráčů.

Skvělou basketbalovou show odstartoval 226 cm vysoký Jao Ming trojkou, odpovědí byla parádní smeč Howarda. Ohlušujícím "ťia-jou“, tedy "pojďme", hnali diváci domácí, kteří v elektrizující atmosféře do poločasu statečně drželi krok s výběrem hvězd NBA. Od třetí čtvrtiny si už naplno hrající Američané, kteří zápas dotáhli k vítězství 101:70, dovolovali i exhibiční kousky, při nichž vynikala hvězda Clevelandu James. Příklad? Při bloku pod vlastním košem chytil míč do obou rukou a hned po dopadu našel přes půl hřiště spoluhráče.

Za rozhodnutého stavu Jao Minga při střídání po čtvrtém faulu vyprovázel frenetický potlesk. „Hrát proti nejlepším hráčům světa se nepoštěstí každý den, byla to čest. A atmosféra? Fantastická,“ říkala opora Houstonu Rockets, jehož start na olympiádě byl dlouho ohrožen, ale nakonec v pátek přivedl do Ptačího hnízda s vlajkou v ruce celou čínskou výpravu.

Reklama

Související témata: