Hlavní obsah

Čína je v šoku, Liou Siang odstoupil kvůli zranění

PEKING

Čínský obhájce olympijského prvenství v běhu na 110 metrů překážek Liou Siang neabsolvoval kvůli zranění Achillovy šlachy ani rozběh. V Pekingu v pondělí šestý muž letošních světových tabulek a největší domácí naděje na atletické zlato po pokaženém prvním startu odkulhal před zraky 90 tisíc zděšených diváků ze stadiónu.

Článek

Pětadvacetiletý mistr světa a bývalý světový rekordman Liou Siang poslední tři měsíce nezávodil kvůli následkům zranění stehenního svalu. Před olympiádou trénoval v ústraní a jeho trenér Sun Chaj-pching o víkendu připustil, že by jeho slavný svěřenec nemusel postoupit do finále. Problémy měl údajně i při sobotním tréninku, kdy se mu poprvé ozvala i achillovka.

OLYMPIÁDA ON-LINE NA SPORT.CZ
Sledujte aktuální dění na OH v Pekingu!

Už při rozcvičování to s Liou Siangem nevypadalo dobře, přesto s bolestnou grimasou ve tváři opatrně zaklekl do bloků. Po ulitém startu však nedoběhl ani k první překážce a nečekal ani na opakovaný start: sundal si číslo a pomalu odešel do tunelu. Zkoprnělé hlediště se poté v mžiku vyprázdnilo.

"Úplně nejvíc zvláštní na celé věci bylo, že většina lidí v hledišti neměla (v první moment) ani tu nejmenší potuchu, že je něco špatně," všiml si bývalý britský běžec na středních tratích Steve Cram.

Nemůže skoro ani chodit

"Nechtěl odstoupit, i když se bolest dnes ráno zhoršila, ale pak už byla nesnesitelná. Moc chtěl běžet, nastoupil do rozběhu, ale prostě to nešlo," řekl na tiskové konferenci hlavní kouč čínských atletů Feng Šu-jung. "Plakal, je v depresi," doplnil Liou Siangův osobní trenér Sun Chaj-pching, sám evidentně velmi zdrcený.

Dnes podle jeho slov doplatil slavný překážkář, spolu s basketbalistou Jao Mingem největší čínská sportovní celebrita, právě na problémy s pravou achillovkou. "Ta ho trápí už asi šest nebo sedm let. Začalo to už před olympiádou v Aténách a od té doby to občas přijde a zase odejde," uvedl Sun Chaj-pching. "Nemůže skoro ani chodit, obávám se, že letos už závodit nebude," dodal.

"Udělali jsme vše, co bylo v našich silách. Věřím, že to čínský lid pochopí," prohlásil Feng Šu-jung. Fanoušci také hned po nečekaném odstoupení vyjadřovali Liou Siangovi svou podporu. "Určitě se vrátí, moc mu fandíme. Bylo vidět, jak moc ho to bolí," řekla jedna z divaček agentuře Reuters.

Jackson ví, jak se Liou Siang cítí

Také spolupracovník BBC a bývalý slavný překážkář Colin Jackson měl možnost sledovat vše přímo v centru dění. "Každý na stadiónu byl šokován a zděšen. Všichni jsme soucítili s tím mladým mužem, protože bylo vidět, jak moc frustrovaný je z toho, že nemůže běžet," uvedl Jackson. Sám takové nepříjemné pocity dobře zná. "Občas, když jsem běhal špatně, tak se mi ani nechtělo do centra mého města, jak jsem byl vyvedený z míry," dodal Jackson.

Téměř jistým vítězem závodu nad vysokými plůtky se nyní zdá být světový rekordman Dayron Robles z Kuby. A vytoužené vstupenky na středeční večer, kdy má závod na 110 metrů překážek gradovat, ztratily hodně z ceny, která se na černém trhu vyšplhala až přes závratných 5000 dolarů. "Dokážete si představit, jak mu je? Je na tolika plakátech a reklamách všude okolo. A nyní jeho země nebude mít možnost ho vidět obhajovat titul. Měla to být událost her, něco, co chtěl vidět celý národ. A není z toho nic," popsal Jackson apokalypsu čínského atleta.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.