Hlavní obsah

O ženské fotbalové zlato si opět zahrají Brazilky s USA

ŠANGHAJ

Největší favoritky olympijského turnaje fotbalistek Němky na vysněné zlato znovu nedosáhnou. Úřadující mistryně světa a Evropy v pondělním semifinále nestačily v Šanghaji na Brazilky, kterým podlehly nečekaně vysoko 1:4. Jihoameričankám vyšla odveta za loňskou porážku ve finále světového šampionátu v Číně a zahrají si o zlato stejně jako v Aténách proti Američankám, které porazily Japonsko 4:2.

Článek

Zatímco v úvodním vzájemném zápase Německa s Brazílií ve skupině se diváci branky nedočkali, v pondělí padlo hned pět gólů. Němky, které dvakrát za sebou ovládly MS a dokonce čtyřikrát ME, začaly lépe a už po deseti minutách zásluhou Prinzové otevřely skóre. Německá opora jako jediná hráčka dokázala skórovat na všech čtyřech dosavadních olympijských turnajích.

Brazilky stihly ještě do poločasu vyrovnat, když nehlídaná Formiga proměnila přesný pas od Cristiane. Němky inkasovaly na velké akci gól po deseti zápasech s čistým kontem.

Rozhodnutí přinesl úvod druhého dějství, který Němky naprosto zaspaly. Nejprve se trefila Cristiane a za čtyři minuty zvýšila na 3:1 hvězdná útočnice Marta. Nejlepší fotbalistka světa měla zvláštní motivaci, protože při loňském finále MS neproměnila penaltu. Definitivně rozhodla čtvrt hodiny před koncem svou druhou branku v zápase Cristiane.

Brazilky se pokusí vrátit Američankám prohru z Atén, kde ztratily finálový zápas v prodloužení. Japonky se sice dostaly brzy do vedení, ale obhájkyně zlata ještě do poločasu zápas otočily. Brankami se o to zasloužily Chalupnyová a Hunclesová, který se prosadila spolu s O'Reillyovou i po změně stran a s dvěma góly měla nejvýraznější podíl na postupu. Finále se hraje ve čtvrtek.

Semifinále fotbalového turnaje žen:
Šanghaj: Brazílie - Německo 4:1 (1:1)
Branky: 49. a 76. Cristiane, 43. Formiga, 53. Marta - 10. Prinzová.
Peking: Japonsko - USA 2:4 (1:2)
Branky: 17. Ohnová, 90.+3 Arakawaová - 41. a 81. Huclesová, 44. Chalupnyová, 71. O'Reillyová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.