Hlavní obsah

Basketbalistky USA si zahrají o čtvrté olympijské zlato za sebou

PEKING

Americké basketbalistky dělí jedno vítězství od zisku čtvrtého olympijského zlata za sebou. Největší favoritky turnaje v Pekingu ve čtvrtek oplatily Rusku semifinálovou prohru z mistrovství světa a vyhrály 67:52. Ve finále narazí na třetích hrách za sebou na úřadující světové šampiónky Australanky, které deklasovaly domácí Čínu 90:56.

Článek

Ruské hráčky sehrály s týmem USA nejtěsnější zápas na turnaji. Soupeřky českých basketbalistek ze základní skupiny v předchozích zápasech vyhrávaly v průměru o 43 bodů a nastřílely 99,2 bodu na utkání.

Vicemistryně světa přesto nedokázaly zopakovat výkon z předloňského šampionátu v Brazílii, kdy v semifinále Američankám připravily první prohru na světových šampionátech a olympijských hrách po 12 letech.

Australské basketbalistky se v utkání s Čínou musely obejít bez nejlepší hráčky předloňského mistrovství světa Penny Taylorové, které nehrála kvůli poškozeným vazům v kotníku. Podle agentury Reuters by však australská hvězda měla být pro finále připravena.

Přemožitelky českého týmu ze čtvrtfinále budou v duelu s USA na třetí pokus usilovat o olympijské zlato. V letech 2000 a 2004 prohrály ve finále právě s Američankami.

BASKETBAL - ženy, semifinále:
Rusko - USA 52:67 (32:33)
Nejvíce bodů: Stěpanovová 14, Ščegolevová 12, Abrosimovová 11 - Taurasiová 21, Thompsonová 15, Fowlesová 8.
Čína - Austrálie 56:90 (18:34)
Nejvíce bodů: Pien Lan 20, Miao Li-ťie 10, Čchen Siao-li 6 - Snellová 16, Harrowerová 14, Jacksonová 11, Batkovicová a Summertonová 10.

Reklama

Související témata: