Hlavní obsah

Kontrolní vzorky potvrdily doping čtyř koní na olympiádě

LAUSANNE

Také testy kontrolních vzorků čtyř koní z olympijských soutěží v jezdectví potvrdily užití zakázaných látek. Oznámila to ve středu mezinárodní jezdecká federace v Lausanne. Tento výsledek by mohl dodatečně změnit pořadí na medailových pozicích v parkuru, neboť jedním z přistižených je i kůň Camiro, na kterém pomohl Norům získat bronzové medaile v družstvech Tony Andre Hansen.

Článek

"Na základě těchto poznatků se tříčlenný sbor jezdecké federace FEI rozhodne, jaké budou uděleny sankce," uvedlo ve středu vedení federace s tím, že konečný verdikt se dá očekávat po sérii slyšení příští týden. Bronzové medaile by případně obdrželo v soutěži čtvrté Švýcarsko.

Hansen byl vyloučen ze soutěže jednotlivců, kterou před finálovým dnem vedl. Stejný osud potkal brazilského jezdce Bernarda Alvese s koněm Chupa Chup, Ira Dennise Lynche s Lantinusem a Němce Christiana Ahlmanna s Cösterem.

V tělech všech čtyř zvířat byl nalezen zakázaný kapsaicin. Tato látka, která se extrahuje z čili papriček, ulevuje od bolesti.

Vedení FEI zároveň oznámilo, že byl pozitivně testován také kůň Mythilus americké jezdkyně Courtney Kingové, která skončila třináctá v drezuře. V těle koně byl nalezen felbinak, jenž rovněž ulevuje bolestem. V tomto případě se na výsledek B-vzorku ještě čeká.

Reklama