Hlavní obsah

McLaren: Vedení závodu nás dvakrát ujistilo, že Hamiltonův manévr byl OK

PRAHA

Stáj McLaren uvedla, že vedoucí činovníci Velké ceny Belgie označili souboj Lewise Hamiltona s Kimim Räikkönenem v šikaně „Bus stop“, za nějž byl britský pilot po závodu penalizován a přišel tak o vítězství, za bezproblémový. Traťoví komisaři přitom Hamiltonovi po skončení třináctého podniku letošního mistrovství světa vozů formule 1 udělili 25sekundovou penalizaci, po níž lídr světového šampionátu spadl na třetí příčku.

Článek

McLaren v úterý potvrdil, že hodlá celou záležitost podstoupit Mezinárodnímu odvolacímu soudu, a šéf stáje Martin Whitmarsh při té příležitosti prohlásil, že se tým ihned po souboji Hamiltona s Räikkönenem dotazoval vedení závodu, zda byl manévr britského pilota v pořádku. Hamilton si při snaze o předjetí svého soupeře ze stáje Ferrari zkrátil šikanu a na rovné části tratě tak byl dřív než Räikkönen. Brit poté Räikkönena pustil zpět před sebe, během cílové rovinky jej ale znovu předjel a dostal se do vedení.

„Od boxové zdi jsme se okamžitě po inkriminovaném momentu dotázali vedení závodu, aby potvrdilo, že byl Lewisův manévr - tím, že pustil Kimiho zpět do čela - v pořádku. Dvakrát nám bylo řečeno, že je to OK,“ citoval Whitmarshe britský motoristický magazín Autosport. „Pokud by už v ten moment potvrdili, že to v pořádku není, řekli bychom Lewisovi, aby nechal jít Kimiho znovu do vedení,“ dodal výkonný ředitel týmu.

Soud bude jednat po závodu v Monze

Hamilton v dramatickém závěru závodu, který poznamenal déšť, vedení udržel, narozdíl od Räikkönena, který ve snaze o vydobytí vedení poslal svůj neposlušný vůz do zdi. Dvě hodiny po skončení Velké ceny Belgie ale traťoví komisaři oznámili, že udělují Hamiltonovi za zkrácení šikany a získání výhody na úkor soupeře trestný průjezd boxovou uličkou, který se však v závěru závodu realizuje penalizací 25 sekund. McLaren se s tím nehodlá smířit a chce se bránit u odvolacího soudu, jenž by se měl případem zabývat v období mezi závody v Monze a Singapuru.

Dosud není zcela jasné, jaká je naděje McLarenu na úspěch. Proti trestnému průjezdu boxovou uličkou se totiž podle regulí FIA odvolat nedá. Britský tým se hodlá bránit tím, že rozhodnutí komisařů bylo vydáno zpětně.

Reklama

Související témata: