Hlavní obsah

Katastrofální Schumacher dostal nůž na krk. Pokud se nezlepší, sbalí si kufry

PRAHA

Ani legenda ověnčená sedmi tituly mistra světa není nedotknutelná. Comeback Michaela Schumachera do formule 1 vzbudil obrovskou vlnu zájmu, výkony jednačtyřicetiletého jezdce ale zůstaly daleko za očekáváním. A stáji Mercedes GP dochází podle německého tisku trpělivost. Pokud Schumacher v příští sezóně nezačne zajíždět solidní výsledky, ukončí mu tým předčasně smlouvu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Michaelu Schumacherovi se zatím nedaří, jak čekal.

Článek

Schumacher se se svým bývalým parťákem, dnes šéfem Mercedesu GP Rossem Brawnem domluvil na tříleté smlouvě.  Ta by však mohla skončit podstatně dřív. Alespoň to tvrdí německý deník Bild. „Schumi má jasně stanovenou lhůtu. Pokud nebude ani v roce 2011 na předních příčkách, začne Mercedes jednat. Smlouva nesmlouva,“ napsal Bild.

Nespokojenost s výkony Schumachera projevil i sám Brawn. „S Nikem Rosbergem jsem spokojený. Nyní očekávám zlepšení od Michaela, který rozhodně nejezdí na svém maximu. Byl bych rád, aby spolu dokázali bojovat. není dobré, když je jeden z jezdů prakticky pravidelně vzadu,“ poznamenal formulový guru, který přivedl Schumachera na motoristický Olymp.

Comeback byl dobrý nápad. Na papíře 

Rosberg Schumachera porazil ve dvanácti z patnácti dosavadních Velkých cen. Německý veterán dojel na bodech v devíti závodech a jeho nejlepšími výsledky jsou čtvrtá místa ze Španělska a Turecka. „Na papíře se jeho návrat nezdál jako špatný nápad. Ale ve skutečnosti? Katastrofa!“ nebere si servítky bývalý závodník Eddie Irvine, který se se Schumacherem sešel v druhé polovině 90. let  v týmu Ferrari.

Podle irského pilota bylo Schumacherovo vadnutí patrné už v sezóně 2006, po níž ukončil kariéru. „Už tehdy bylo vidět, že něco ztratil. A o tři roky později ztratil ještě mnohem víc,“ řekl Irvine italskému listu Gazzetta dello Sport. A Schumacher by prý měl přestat omlouvat své nezdary. „Je v novém týmu, pracuje s novými lidmi. Jenže když přišel v roce 1996 do Ferrari, tak dokázal s naprosto strašným vozem vyhrát tři závody,“ poznamenal účastník 148 Velkých cen.

Schumacherovo působení prý navíc nepřináší ani přidanou hodnotu v podobě zkušeností šampióna, který by mohl přispět k vývoji monopostů. „Michael nikdy neměl představu, jak auto funguje. On je skvělý jezdec a Ferrari si ho vybralo kvůli jeho nesmírnému talentu. Dejte mu kufr na kolečkách a on s ním pojede jako ďas. Jeho síla je v řidičském umění, a to je vše,“ dodal Irvine.

Reklama

Související témata: