Hlavní obsah

Tomíčka probudili fanoušci, stres nepociťoval

PRAHA

Už v šest ráno Luboši Tomíčkovi fanoušci připomněli, co ho čeká v sobotním večeru, kdy na pražské Markétě vyjezdil 14. místo mezi světovou elitou. „Bydlím kousek od stadiónu a nějací Poláci mi pod oknem řvali jak o život: Ať žije Hampel,“ přibližoval nečekaně brzké probuzení před Grand prix ČR.

Článek

A právě jednoho z hrdinů večera - Hampela - hned při prvním startu porazil. Jenže body pak na jeho konto na rozdíl od toho Polákova přibývaly pomalu. V roli domácí divoké karty přidal ještě dva za dvě třetí místa.

„Chtěl jsem víc, tak šest sedm,“ netajil Tomíček, že myslel na lepší výsledek. „Ale od většiny soupeřů jsem nebyl daleko, dá se s nimi jet,“ hodnotil zisk, který byl stejný jaký měl v minulém roce, kdy zasáhl do boje jako náhradník.

Co chybělo? „Každá chyba se v souboji s takovými esy trestá,“ krčil rameny, ale ve své druhé jízdě mohl zopakovat výsledek z té první. „Vzal jsem motor jako by místní ovál byl tradičně tvrdý, ale brzo jsem nemohl, přišly chyby a Angličan Harris toho na těžší dráze využil.“ Stres, jeho tradiční průvodce před závody, ho tentokrát neničil.

Nebylo to tak hrozné. Čas během dne utíkal docela rychle,“ líčil. Nevadilo mu ani to, že závodil před očima blízkých včetně otce, mechanika působícího na Markétě. „Když je problém, tak ho tady táta odstraní, v Anglii je to pro mě horší, tam si musím poradit sám a ne vždy mám motor, který potřebuju,“ připomínal pokračovatel slavného plochodrážního rodu.

Do dvou let chce být v Grand prix 

Dědeček zahynul v osmašedesátém v Pardubicích. Rovněž otec měl těžký pád, i proto nebylo hned tak jasné, že bude dělat plochou dráhu. „Maminka mě vodila na všechny možné kroužky, keramiku, kreslení, ale já chtěl k motorkám,“ připomněl počátky cesty mezi nejlepší na oválech. Už letos má šanci urvat jedno ze tří volných míst pro celý příští ročník Grand prix ve finále kvalifikace v září ve Vojensu.

"Pražský závod pro mě byl dobrou zkušeností, ale pokud neudělám výrazný pokrok, tak to vidím tak na osmé deváté místo. Do dvou let však chci být v seriálu,“ pravil jednadvacetiletý závodník pražského Olympu. Kromě ligových bitev doma, v Polsku i Británii, kvalifikace GP ho letos čekají i další vrcholy. Juniorská finále MS týmů i jednotlivců. „Mistrovské závody jsou pro mě priorita, ligové soutěže práce. V nich vlastně na hlavní individuální závody vydělávám,“ dodal.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.