Hlavní obsah

Rossi myslí v Jerezu znovu na vítězství, Pešek s Abrahamem na další body

PRAHA

Oblaka popela z islandské sopky Eyjafjallajökull sice minulý víkend odložila konání japonské Grand Prix silničních motocyklů na říjen, ale konání závodu mistrovství světa ve španělském Jerezu o prvním májovém víkendu už žádné přírodní živly nezabrání. Na nedělním startu by neměly chybět žádné světové hvězdy a vedle nich nastoupí i česká trojice - Lukáš Pešek a Karel Abraham v nové kubatuře Moto2 a benjamínek Jakub Kornfeil ve stopětadvacítkách.

Foto: Fadi Al-Assaad , Reuters

Bude se Valentino Rossi v Jerezu usmívat jako v Kateru?

Článek
Fotogalerie

Oba jezdci Moto2 se v prvním závodě v Kataru protlačili na poslední bodovaná místa, ale pak Peškovi i Abrahamovi zkomplikovalo život omezení letecké dopravy. Prvně jmenovaný cestoval hned z  Kataru na východ, aby neměl do Japonska daleko a mohl se na závod v klidu připravit.

Zákaz letů ho zastihl v Indonésii, ve chvíli, kdy se nelétalo, narychlo sháněl spoj, ale nakonec se dostal do Prahy 21. dubna. „Pak jsem se připravoval doma. Materiál a veškerou techniku mezitím promotér šampionátu Dorna přepravila z Motegi do Jerezu,“ hlásil Pešek už z místa Velké ceny Španělska.

„Před tréninkovými jízdami se cítím dobře, chci tady uspět, ale pořád platí, že se seznamuji a sžívám se čtyřtaktní motorkou Moriwaki a týmem Matteoni CP Racing. V Jerezu se mi líbí, je to jedna z mých oblíbených tratí, ve stopětadvacítkách jsem tu byl jednou druhý,“ zavzpomínal nositel přezvídky Česílko. Tentokrát jsou ale jeho cíle mnohem skromnější. „Když skončím zase do patnáctého místa, tak to bude super.“

Karel Abraham z týmu Cardion AB se chystal do Japonska z Brna, ale následky rozlíceného vulkánu mu vůbec nedovolily odcestovat. „Měl jsem doma takový normální týden. Zajezdil jsem si motokros a chodil do školy,“ konstatoval populární Abaja.

V Kataru nebyl spokojen s top speedem svého stroje RSV, ale už v Jerezu by se měly v tomto směru projevit nějaké úpravy na aerodynamice. „Věřím, že se to zlepší, ale nové kapoty budu mít k dispozici až při dalším závodě v Le Mans,“ přiznal pilot, který v Jerezu při zimních testech zajel třetí nejlepší čas.

„To byly jen testy na jedno rychlé kolo. Jinak se mi v Jerezu nikdy moc nedařilo. Loni jsem spadl a nejlepším výsledkem je tak třinácté místo z roku 2008. Věřím ale, že letos předvedu dobrý výkon a přivezu víc bodů než za čtrnácté místo z Kataru,“ dodal.

Rossi se těší do Jerezu na atmosféru a fanoušky

Za obhajobou titulu v kubatuře MotoGP vykročil vítězstvím Valentino Rossi. Těžko říct, jak ho poznamenají dvě události ze závodní přestávky. První je bolestivě naražené rameno z motokrosového tréninku a druhou nabídka stáje F1 Ferrari. Ta by pro příští sezónu ráda prosadila změnu pravidel a chce, aby mohla nasadit třetí vůz.

V takovém případě by ho měla řídit právě italská hvězda. „Závody v Jerezu nemají chybu, je tam skvělá atmosféra a fantastičtí fanoušci. Loni jsem tam zvítězil a doufám, že o první místo budeme bojovat i letos,“ uvedl Rossi sedlající stroj Yamaha.

Jeho největší soupeř Casey Stoner při večerním závodě v Kataru havaroval z prvního místa a vyšel bodově naprázdno. Jednička italské značky Ducati si proto chce na španělském okruhu spravit chuť. „Budeme začínat od nuly a nezbývá nám nic jiného než tvrdě pracovat na nastavení motorky, aby byla v neděli konkurenceschopná,“ sdělil Australan.

Zajímavé bude sledovat, jak si povede jediný Japonec v královské kubatuře Hiroši Aojama, který v Jerezu loni ještě jako jezdec dvěstěpadesátek zvítězil. „V Jerezu se daří, jenže v MotoGP pořád ve fázi učení. Po desátém místě v úvodu ale věřím v dobrý výsledek,“ uvedl jezdec týmu Interwetten-Honda, jejímž šéfem je Čechošvýcar Daniel Epp.

Milan Novotný

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.