Hlavní obsah

Na Markétu míří další ruská síla. Kolik stojí plochodrážní eso, je tajemství

PRAHA

Odvěcí rivalové jdou proti sobě. V době nezdarů českých plochodrážníků na mezinárodní scéně oblaží srdce domácích fandů ploché dráhy úterní večerní utkání extraligy Olymp Praha-Pardubice. A znovu se čeká přehlídka, kterou vyzdobí zahraniční jezdci. Česká soutěž se má čím chlubit: Drzé předjížděcí manévry, souboje většinou vyrovnané do poslední jízdy, a vedle domácích Kůse, obou Drymlů a dalších i veleslavná jména cizinců ...

Foto: René Volfík, ČTK

Mezi hvězdy plochodrážní extraligy patří i Matěj Kůs

Článek

„Je to zajímavá sestava,“ říká k jezdcům, kteří již figurovali na startovní listině letošních závodů extraligy Petr Ondrašík, šéf Olympu, který bude dnes v souboji s druhými Pardubicemi chtít vylepšit postavení za vedoucím Mšenem. Soutěž se láme do druhé půle.

Zatím třetí pražský klub už nasadil do bojů dánského mistra světa Pedersena. Pardubičtí sázeli na dalšího Dána Monberga. Slánští na jeden ze závodů přivezli ruskou raketu Sajfutdinova. Eso z GP má i vedoucí Mšeno - Američana Hancocka.

K tomu zástup dalších, dnes nově Rus Gafurov v barvách Pražanů. „Cizinci jsou pochopitelně nákladní, pro diváky ale zpestřující,“ říká Ondrašík. Sumy, za které největší esa u nás jezdí, zůstávají tajemstvím. Spekulace? Až pět tisíc eur na závod. Ale nepotvrzeno.

Kdo už také jel letošní extraligu
Za Mšeno:
Greg Hancock - americká legenda, která se znovu připomněla nedávným úspěchem při GP na Markétě. Nasadit mohou i Poláky Ulamka a Protasiewicze a Slováka Vaculíka
Za Olymp:
Nicki Pedersen - 3x mistr světa, na listině má i Poláky Walaska a objev minulé bitvy se Mšenem - dalšího polského jezdce Mitka, teď nasazuje Rusa Gafurova.
Za Slaný:
Emil Sajfutdinov - neobyčejný ruský talent. K mání má mj. i Poláka Chrzanowského.
Za Pardubice:
Jesper Monberg - zkušený Dán. Na soupisce nechybí jeho krajan Bjerre, ale i Švéd Zetterström. Obejít se už musí bez nedávno zesnulého Slovince Ferjana.

„Je to i o dobrých vztazích,“ připomíná Ondrašík. Zejména závody v Praze bývají pro mnohé zástupce z GP lákavé. Mohou si totiž v klidu zkusit ovál, na němž se každoročně bojuje o body do prestižního seriálu.

Před soubojem dvou historicky nejúspěšnějších domácích klubů vstoupil do hry další element. Úterky jsou totiž vyhrazeny švédské lize, mimořádné nabité a možná vůbec nejkvalitnější světové soutěži. Ale bez zahraničních akvizic fandové v Praze ani tentokrát nezůstanou.

Olymp překvapuje nasazením Gafurova. S ním pojede Polák Mitko, který udivil minule proti Mšenu. V půli závodu naskočil do boje a předváděl úžasné kousky, na výhru jeho klubu to nestačilo. Možná dnes. Na polskou krev sázejí i Pardubičtí, při zřejmé absenci stále zraněného Aleše Drymla může být velkým sběratelem bodů i Stanislaw Burza.

Vítězstvím může klub vydělat. „Ve hře je ušetření financí za semifinále,“ připomíná Ondrašík. Vítěz základní části má totiž jistou účast ve finále, semifinále a tudíž závod navíc čeká druhého a třetího v pořadí, čtvrtý tým bude předčasně ze hry.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.