Hlavní obsah

Vršecký triumfoval s tatrou v čínském šampionátu

Praha

Pilot týmu Buggyra David Vršecký se stal za volantem tatry v neděli čínským šampiónem v závodech tahačů na okruzích. Společně s Adamem Lackem, který skončil celkově druhý, pak vyhráli i týmovou soutěž se stájí China Buggyra Racing.

Foto: BUGGYRA media

David Vršecký s kamiónem Tatra na okruhu v Šanghaji.

Článek

O víkendu hostil okruh v Šanghaji třetí podnik seriálu, tedy pátý a šestý závod. Vršecký potřeboval jednou bodovat, aby si pojistil titul. O ten ho mohl připravit prakticky jen Lacko. Byl však v obtížné pozici, šanci měl, jen kdyby Vršecký nebodoval. Ten však vyhrál oba víkendové závody.

Trať jako pro motokáry

„Musím přiznat, že tady v Šanghaji to nebylo jednoduché. Okruh svým charakterem připomínal spíš motokárovou trať. Navíc se změnila pravidla, kdy jsem do prvního závodu startoval i přes nejrychlejší čas v měřeném tréninku z jedenácté pozice. Do druhé jízdy pak z vybojovaného pole position," řekl po závodě Vršecký. „Určitě to neberu tak, že by mi chtěli ztížit zisk titulu, vše se dělá pro napínavost závodů. I přesto jsou z toho další dvě vítězství a také titul čínského šampióna," liboval si nový čínský šampión Vršecký, který si jako první trucker v historii vybojoval titul mistra Evropy i ten čínský, což znamená v podstatě asijský.

Kvality českých jezdců ocenili i organizátoři šampionátu. „Buggyra je špičkový tým a do čínského šampionátu přináší nejen rychlé jezdce, ale také profesionalitu. Naše letošní kooperace byla výborná a pro příští rok počítáme určitě s rozšířením společných aktivit," uvedla při slavnostním vyhlášení Phoebe Wang, viceprezidentka olejářské firmy Zero Mileage Lubricant.

Nejrychlejším jezdcem na vozech čínské provenience byl Adam Lacko, který svoji rychlost potvrdil i tentokrát. „V Číně si závody vždy užívám. Tentokrát jsem měl ale celou situaci těžší, protože jsem dostal penalizaci do obou jízd plus pět pozic na startovním roštu. Dojet tak druhý ze čtrnáctého místa na startu je jako vyhrát. Ve druhé jízdě to byla čtvrtá pozice a celkově jsem uhájil stříbro, takže jsem spokojený," pochvaloval si Adam Lacko.

Matějovský s Formanem se srazili

Dalším dvěma českým pilotům - Michalu Matějovskému a Miroslavu Formanovi - se už tak dobře nevedlo. Smůlu si vybrali už v první jízdě. Matějovskému přestaly fungovat brzdy a srazil se právě s Formanem. Na následky společné kolize pak museli ze závodu odstoupit.

„U mne to nevypadlo z počátku dobře, ale do závodu se podařilo nastavit auto a deset kol jsem kroužil bezpečně na čele. Pak ale přišla menší chyba zaviněná okolo pomalejším jezdcem. Tím se přede mne dostal druhý Michal, který měl problém s brzdami, a střetu jsme už nikdo nedokázal zabránit. Je to určitě škoda, protože bylo našlápnuto k velkému úspěchu," litoval Forman, který nemohl kvůli rozsáhlému poškození tahače nastoupit ani do druhé jízdy.

„S výsledkem po kvalifikaci jsem nebyl úplně spokojený, nicméně reverzní rošt první jízdy se hodil a během tří kol jsem už kroužil druhý. Na chvíli jsem se dostal i do vedení ale selhaly mi brzdy a následovala rána. Je to velká škoda, ale bohužel i takový je motorsport," dodal k nehodě Matějovský.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.