Hlavní obsah

Grönholm bude ve Finsku zřejmě bez konkurence

JYVÄSKYLÄ

Vedoucí muž letošního seriálu mistrovství světa a vítěz posledních dvou závodů v Řecku a na Sardinii Marcus Grönholm bude jako domácí jezdec velkým favoritem Finské rallye, kterou vstupuje šestnáctidílný seriál MS v automobilových soutěžích do své druhé poloviny. Pilota Fordu dokonce favorizoval také trojnásobný mistr světa s vozem Citroën Sébastien Loeb.

Článek

"Finsko je rozdílná rallye, tudíž domácí jezdci budou mít díky znalostem tratí, prostředí a podmínek velkou výhodu a díky tomu jim vzroste také sebevědomí," tvrdil Loeb. "A pokud Marcus pojede rychle a vyhraje, pro mě bude velmi důležité skončit druhý, abych na něj v čele šampionátu moc neztratil," prohlásil Francouz, jehož vůz v poslední testech neměl příliš dobré výsledky. " Ale už se to lepší. Uvidíme, jak úspěšný start nás po měsíční pauze čeká," řekl Loeb.

Francouzský jezdec nikdy ve Finsku nevyhrál. V posledních čtrnácti letech se v zemi tisíce jezer vyhrál jako zahraniční jezdec pouze Estonec Markko Martin v roce 2003. Naopak Grönholm vyhrál šest z posledních sedmi ročníků. V průběžném pořadí vede před Loebem o devět bodů, třetí je další Fin Mikko Hirvonen s fordem, který na Loeba ztrácí dalších sedm bodů. Nikdo jiný letos v dosavadních osmi závodech nevyhrál, navíc Grönholm a Hirvonen budou mít nové modely svých vozů Ford Focus.

"Finsko je moje nejoblíbenější a zároveň nejúspěšnější rallye, takže není důvod, abych si na vítězství nevěřil," prohlásil Grönholm. "Rád bych vyhrál, protože to bude důležitý krok na cestě za celkovým vítězstvím v seriálu. Hlavně musím porazit Sébastiena," usmíval se Fin. S novým vozem je navýsost spokojen. "Ale hlavní zkouška přijde až o víkendu," upozornil.

I s Kopeckým a Prokopem 

Na startu budou také dva české vozy. Větší šance bude mít Jan Kopecký s Filipem Schovánkem, kteří si loni ve Finsku díky osmému místu připsali bod do seriálu a dařilo se jim i v minulém závodu v Řecku, kde byli dokonce sedmí. S Citroënem C2 se přihlásili také Martin Prokop s Janem Tománkem.

Závod v okolí Jyväskylä je znám rychlou šotolinovou tratí s mnoha skoky. Na programu je třiadvacet rychlostních zkoušek o délce 360,4 kilometru. První test je připraven na čtvrtek večer. V pátek na jezdce čeká deset rychlostních zkoušek, v sobotu devět a v neděli tři testy. Vítěz bude znám v Jyväskylä v neděli chvíli po poledni.

Průběžné pořadí MS (po 8 z 16 závodů)
1. Grönholm (Fin./Ford) 65 bodů, 2. Loeb (Fr./Citroën) 56, 3. Hirvonen (Fin./Ford) 50, 4. Sordó (Šp./Citroën) 28, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) 26, 6. H. Solberg (Nor./Ford) 24, ...13. Kopecký (ČR/Škoda) 4.
Pohár konstruktérů
1. Ford 114, 2. Citroën 86, 3. Subaru 43, 4. Stobart-Ford 41, 5. Kronos-Citroën 27, 6. Munchi's-Ford 1.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.