Hlavní obsah

Chandler: Světové rallye by pomohla větší svoboda pro pořadatele

PRAHA

Zajistit pořadatelům jednotlivých podniků mistrovství světa v rallye větší svobodu nebo upravit technické specifikace vozů, to jsou podle předsedy rallyeové komise Mezinárodní automobilové federace (FIA) Morrieho Chandlera možnosti, jak oživit upadající zájem o automobilové soutěže.

Článek

"V minulých týdnech jsme o budoucnosti rallye diskutovali s lidmi z týmů, organizátory soutěží a dalšími lidmi, kteří s nimi mají co do činění. Bavili jsme se o tom, co je dobré a co je potřeba změnit," uvedl Chandler na úterní tiskové konferenci v Praze. Do Česka se přesunul z řecké Akropolis rallye a na konci týdne navštíví v Brně závod mistrovství světa cestovních vozů (FIA WTCC).

Výsledkem jednání je podle něj asi šestistránková složka, kterou rallyeová komise předloží Světové řadě FIA. "Je toho hodně, co by se mělo změnit. Například by jednotliví pořadatelé měli dostat více svobody. Oni nejlépe vědí, co je pro ně dobré," podotkl Chandler. Podle něj by mělo dojít i k úpravám pravidel pro servisní zóny či stanovené typy povrchů rychlostních zkoušek.

Organizační změny by za příznivých podmínek mohly začít platit již v příštím roce, úpravy v technických specifikacích až od roku 2011. "Tam je to složitější. Týmy potřebují více času," řekl. Již v příštím roce by v mistrovství světa mělo dojít k posílení pozice vozů kategorie S2000, které by v budoucnosti měly nahradit stávající typ WRC. Podle Chandlera budou i nadále součástí kategorie produkčních vozů, ale budou mít vypsaný samostatný pohár.

Chandler se v Praze nevyhnul ani tradiční otázce, jak vidí šance zařazení zlínské Barum rallye do MS. "To je těžký dotaz, je to složité," pousmál se novozélandský funkcionář, který v 70. letech minulého století závodil s vozem Škoda. Podle generálního sekretáře Autoklubu České republiky Radovana Nováka jsou hlavním problémem finance. "Zlín byl v minulém roce nejlépe hodnocený závod mistrovství Evropy. K účasti v MS ale potřebujete tři miliony eur, což je hlavní problém," podotkl Novák.

Reklama