Hlavní obsah

Loeb vede v San Remu, Gardemeister skončil

SAN REMO

Francouz Sébastien Loeb s citroënem dominuje jedenáctému podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích Rallye San Remo. V první etapě vyhrál čtyři z šesti rychlostních zkoušek a před druhým dnem si vypracoval náskok 32 sekund před Estoncem Markko Märtinem.

Foto: Citroën

Sébastien Loeb na trati čtvrtečního shakedownu.

Článek
Fotogalerie

"Jedu naplno a auto drží," pochvaloval si Loeb, kterého dnes dokázal porazit jen Märtin; ve třetí a čtvrté erzetě jej odsunul na druhé místo. Třetí pozici si drží úřadující světový šampion Marcus Grönholm z Finska s dalším peugeotem. "Obávám se, že rychleji už jet nemůžeme. Jsme na maximu a ty dva těžko doženeme," nevěří si Grönholm.

Kresta jede na jistotu

Roman Kresta s peugeotem soukromého týmu je po první etapě dvanáctý se ztrátou více než čtyř a půl minuty na Loeba. "Ráno jsem začal v klidu s cílem dostat se v průběhu dne do tempa. Vzápětí jsem si chybně nastavil brzdy a na druhé erzetě ztratil hodně času," přiblížil Kresta začátek soutěže.

"Pak jsem se opět chytil, škoda jen, že závěrečná vložka mi nevyšla podle plánu. Snažil jsem se jet velmi rychle, ale bez zbytečných rizik, které by pro mě mohly znamenat předčasné odstoupení," líčil Kresta, jenž v Itálii bojuje o svou budoucnost. "Všechny tovární vozy prošly další citelnou inovací, čímž se od našich verzí viditelně vzdálily," dodal.

Francouz Didier Auriol s fabií je hned za Krestou a v redukovaném pořadí by za této situace získal pro tým Škoda jeden bod do Poháru konstruktérů. Trojnásobný vítěz Rallye San Remo podal vyrovnaný výkon, ve všech měřených úsecích zajel čtrnáctý čas a v celkové klasifikaci je o 40 sekund za Krestou.

Gardemeistera zradily brzdy

Už ve druhé rychlostní zkoušce musel odstoupil druhý jezdec týmu Škoda Motorsport Fin Toni Gardemeister, který vyjel mimo trať. V první rychlostní zkoušce se u jeho vozu objevily problémy s brzdami a přestože před startem dalšího úseku doplnil brzdovou kapalinu, komplikace nastaly znovu na 21. kilometru.

"Na konci dlouhé rovinky jsem se snažil před pravotočivou zatáčkou brzdit a pedál se propadl až na podlahu. Přes ruční brzdu jsem auto otočil o devadesát stupňů a snažil se tím trochu zpomalit. Auto ale narazilo do zdi a překlopilo se na mojí stranu," popsal nehodu Gardemeister.

"Ještě než sjelo mimo trať, otočilo se na pravý bok a zastavilo se před nějakými stromy. Byli jsme rádi, že to bylo už tady, protože sráz za nimi byl opravdu prudký," dodal. On ani spolujezdec Paavo Lukander neutrpěli při havárii vážnější zranění.

Burns zatím nejede podle představ

Nedaří se zatím vedoucímu jezdci mistrovství světa Britu Richardu Burnsovi, který figuruje na desátém místě. Za Loebem zaostává člen stáje Peugeot o více než tři minuty. "I kdyby se vyplnil ten nejhorší scénář a Seb by vyhrál, pořád budu v čele šampionátu spolu s ním. Takže svět se nezboří," rozvažoval Burns, jenž vede o deset bodů před celkově čtvrtým Loebem.

Krestovi s Auriolem pomohlo k posunu ve výsledkové listině odstoupení Nora Pettera Solberga. Pilot Subaru sice figuroval po šesté rychlostní zkoušce na osmé pozici, ale těsně před servisní zónou mu došel benzin, takže v sobotu už se na startu neobjeví.

Rallye San Remo - 1. etapa
po šesti rychlostních zkouškách RZ
1. Loeb (Fr./Citroën)1:30:15,7 hod.
2. Märtin (Est./Ford)+ 32,4
3. Grönholm (Fin/Peugeot)+ 49,6
4. Sainz (Šp./Citroën)+ 1:14,8
5. Duval (Bel./Ford.)+ 1:19,0
6. Panizzi (Fr./Peugeot)+ 1:29,6
7. C. McRae (Brit./Citroën)+ 1:41,9
8. Solberg (Nor./Subaru)+ 2:03,8
9. Mäkinen (Fin./Subaru)+ 2:50,2
10. Bugalski (Fr./Citroën)+ 2:52,3
...
12. Kresta (ČR/Peugeot)+ 4:32,1
13. Auriol (Fr./Škoda)+ 5:12,5

Reklama

Související témata: