Hlavní obsah

Kopecký má počtvrté Zlatý volant za rallye. Tahle trofej nikdy nezevšední, říká

Jezdec továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký si v úterý na pražském Žofíně došel pro Zlatý volant v kategorii rallye a maratónů. Už počtvrté. Jak ale sám říká, cena v prestižní anketě nezevšední. "Závodí tu spousta vynikajících jezdců a zvítězit mezi nimi, to se opravdu cení," říká Kopecký v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Kopecký s "malým" Zlatým volantem pro nejlepšího jezdce rallye.

Článek

Počtvrté jste získal Zlatý volant v kategorii rallye a maratónů. Nezevšedněl vám už trochu?

Kdepak, tahle trofej nikdy nezevšední. V Česku je tato anketa velmi prestižní. Závodí tu spousta vynikajících jezdců a zvítězit mezi nimi ve Zlatém volantu, to se opravdu cení.

Vyhrál jste v letech 2004, 2006 a 2007, a letos. Který z těch zlatých volantů je pro vás nejcennější?

Já mezi nimi nedělám rozdíl, protože za každým je obrovský kus práce. Třeba ten první jsem získal za titul v domácím mistrovství. Další dva byly v letech, kdy jsem se prosazoval už na mezinárodní scéně. Vždy za tím byla Škoda.

V autě sedíte dva. Kdo má na úspěchu větší podíl?

Je to přesně půl na půl a mne trochu mrzí, že u nás média na spolujezdce zapomínají. Jenže ti dva musí být tak říkajíc jedno tělo, absolutně sehraní a to my s Petrem Starým opravdu jsme. On má na úspěších obrovský podíl a já mu titul spolujezdce roku moc přeju.

Kdybyste měl vybrat top soutěž minulého roku...

Mám jedinou, a tou je rallye na Kanárských ostrovech.

Neříkáte to zrovna nadšeně. Proč?

Protože jinak to nebyla nejvydařenější sezóna. Dvakrát jsme vlastní chybou přišli o vítězství. Sezóna mohla dopadnout mnohem lépe. Ale já už se zpátky nedívám.

Nemrzí vás, že letos jedete opět seriál IRC a nikoliv mistrovství světa?

Nemrzí, protože v IRC je obrovská konkurence. Přešli sem někteří vynikající jezdci z mistrovství světa SWRC, které dostalo jinou podobu. A já chci také do třetice tenhle seriál konečně vyhrát!

Reklama

Související témata: