Hlavní obsah

Na Dakar pronikne první Češka

PRAHA

První den příštího roku načne ve francouzském Clermont-Ferrand druhé čtvrtstoletí existence Rallye Dakar. A na start slavné soutěže se také postaví první česká účastnice. Osmadvacetiletá Jana Tylšová společně s Martinem Oswaldem vytvoří jednu ze dvou posádek Offroad centrum teamu.

Foto: www.4wdonline.com

Toyota Landcruiser při Rallye Dakar. (ilustrační foto)

Článek

Tým nasadí do soutěže vozy Toyota Landcruiser upravené pro skupinu T1 produkčních strojů. Druhou posádku bude tvořit Petr Kubík s Lukášem Vacovským a součástí týmu bude i doprovodný kamión a motocyklista Ivo Kaštan.

"Je to pro mě stejné, jako kdybych byla desátá či padesátá žena. Expedic jsme již projeli hodně, takže vím či tuším, jaká tam jsou úskalí a počítám s nimi," nedělá ze svého startu vědu Tylšová.

Společně s Oswaldem se na start na africkém dobrodružství připravují již více než rok. Postupně shromažďují dostupné informace, loni se byli podívat přímo na závodě a zkušenosti přebírají i od Kaštana, který Dakar absolvoval šestkrát, z toho čtyřikrát jako soutěžící. "Původně jsem jim měl pouze pomáhat, ale nakonec to došlo tak daleko, že pojedu jako závodní součást týmu," uvedl Kaštan.

Dojet do cíle

Tým v současnosti finišuje se závěrečnými přípravami. Jeden vůz má sice za sebou již testování na Slovensku, druhý ale teprve dnes absolvuje technickou kontrolu a bude přihlášen. "Už postavit se na start je jedno vítězství. Samotná příprava je totiž dost náročná a my navíc vše děláme za normálního pracovního provozu. Dost času jsme věnovali i fyzické a jazykové přípravě," podotkla navigátorka vozu, který se postaví na start s číslem 309.

Obě posádky si daly za cíl dojet do cíle a získat co nejvíce zkušeností. "Budeme se snažit jezdit technicky, ne závodit a jet především hlavou," slibovala Tylšová. Start týmu, který bude v doprovodném kamiónu jistit i někdejší vítěz Dakaru Tomáš Mück, není zrovna lehkou záležitostí. Náklady se podle členů týmu mohou vyšplhat až na 18 miliónů korun.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.