Hlavní obsah

Mezi favority Dakaru bude patřit i Loprais

PRAHA

Přes jedenáct tisíc kilometrů rozložených do 17 etap čeká účastníky nejslavnějšího pouštního závodu, Rallye Dakar. Dobrodružná soutěž zavede posádky automobilů, motocyklů a kamionů do sedmi zemí Evropy a Afriky, a její součástí budou i dvě maratonské etapy s nočními přejezdy a dvě etapy bez navigace pomocí systému GPS. Start je na programu ve čtvrtek.

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek
Fotogalerie

Na Nový rok se účastníci, a mezi nimi i osm posádek s českými odvážlivci, v prologu nedaleko Clermont-Ferrand jen 'zahřejí'. Startovní pole čeká jen tradiční úkol, a sice co nejrychleji projet dvoukilometrovou trať vybudovanou v paralelním provedení na území Grande Halle d'Auvergne; výsledky poslouží k určení pořadí, v jakém se postaví posádky na start první speciální zkoušky.

I další etapy mají svou délkou spíše symbolický charakter, až ta pátá v Maroku bude první vytrvaleckou zkouškou, v níž měřená trasa převažuje nad množstvím spojovacích kilometrů.

Nejvíce se věří Mitsubishi a KTM

V rolích favoritů dvou hlavních kategorií jsou značky Mitsubishi a KTM. Japonská automobilka má na kontě osm triumfů, zvítězila v předchozích třech ročnících a o individuální vítězný hattrick se pokusí Hiroši Masuoka z Japonska.

Jednostopým strojům vládnou rakouské motocykly, také KTM totiž zvítězila ve třech předchozích ročnících a dokonce na stupně vítězů žádnou jinou značku nepustila. Vloni vítězný stroj sedlal Francouz Richard Sainct.

Colin McRae pojede v Nissanu

Mitsubishi se představí se čtyřmi továrními vozy Pajero za jejichž volanty budou sedět Masuoka, Francouz Stéphane Peterhansel, šestinásobný vítěz Dakaru na motocyklu, Ital Massimo Biasion a Němka Andrea Mayerová.  Hlavní konkurenci, 'pick upy' Nissan, budou řídit bývalí vítězové Ari Vatanen z Finska a Japonec Kenžiro Šinozuka, a dále Jihoafričan Giniel de Villiers a Colin McRae, skotský mistr světa v rallye z roku 1995.

Ve volkswagenech chtějí favority zlobit Francouz Bruno Saby a slavná Němka Jutta Kleinschmidtová, první žena, která v roce 2001 Dakar vyhrála.

Kamionům v posledních letech vládl Čagin

Soutěž kamionů podle všeho nemá favorita, o třetí titul za sebou se bude pokoušet Vladimir Čagin s kamazem, jedním ze tří obávaných ruských konkurentů českých tatrovek. Dalšími soupeři Karla Lopraise a Tomáše Tomečka budou Martin Macík s liazem, otec a syn De Rooyové z Nizozemska s vozy DAF, dva kamiony stáje Ginaf či nový model automobilky Hino, který představí Japonec Sugawara.

Zapomenout na minulý start se bude snažit šestinásobný vítěz Loprais, jenž poprvé po velké havárii nedojel do cíle. "Už jsem ale zdravotně v pořádku a zpět. Letos je připraven těžký Dakar, což nám vyhovuje," nemohl se zkušený pilot dočkat čtvrtečního startu. Na něm nebude chybět ani trojice motocyklistů Ivo Kaštan, Oldřich Bražina a Petr Podlipný, kteří chtějí bojovat o přední místa ve svých třídách.

Poprvé pojede Češka

Česká republika bude mít zastoupení i mezi automobily. Do speciálně připravených vozů Toyota Landcruiser usednou dvojice Petr Kubík, Lukáš Vacovský a Martin Oswald, Jana Tylšová. "Budeme se snažit jezdit technicky, ne závodit a jet především hlavou," slibovala před odjezdem osmadvacetiletá Tylšová, první Češka na startu.

Reklama

Související témata: