Hlavní obsah

Jänner rallye kraloval Baumschlager, Kopecký druhý

FRIESTADT (Rakousko)

Rakušan Raimund Baumschlager se stal vítězem Jänner rallye, prvního klání mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích. Čtyřiačtyřicetiletý rakouský šampion v domácím prostředí v okolí Freistadtu kraloval na ledových a zasněžených tratích. S odstupem 74 vteřin za ním skončil Kopecký, bronzová pozice patřila obhájci titulu Pechovi.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC

Článek

"Věřil jsem, že pokud zde bude sníh a led, tak mohu uspět. Výkonnostní rozdíly mezi mnou a vozy WRC se za těchto podmínek totiž smazávají," přiznal Baumschlager, jenž byl na Jänner rallye v předešlých dvou letech vždy druhý. Letos, když se 22. ročník stal poprvé součástí i českého šampionátu, se dočkal vítězství.

Pech havaroval

Nejlepším z českých jezdců Kopecký poprvé absolvoval s fabií velkou soutěž. "Vzhledem k tomu, že před námi skončil pouze místní rakouský matador a za námi všichni Češi, jsme spokojeni," uvedl třetí muž loňského mistrovství.

Nevydařenou soutěž absolvoval úřadující šampion Pech, jenž v pátek havaroval a navíc jeho jízdu provázela řada chyb. I on však byl nakonec s výsledkem spokojen. "Dopustili jsme se tolika jezdeckých chyb a řešili tolik problémů, že by se to vešlo do celé loňské sezony. Za celý rok jsme neudělali tolik chyb," zlobil se Pech.

Enge možná do zámoří

Na pět nejlepších časů z pátečních zkoušek nedokázal dnes navázat Tomáš Enge a musel bojovat se Slovákem Jozefem Bérešem o čtvrtou pozici. "Ráno to nebylo nic moc a nemohl jsem se dostat do tempa. Postupně se to ale zlepšilo," přiznal Enge, který nakonec uhájil 'bramborovou' příčku i díky Bérešově menší nehodě na předposlední erzetě.

Pro Engeho však byl možná start v okolí Freistadtu poslední letošní rallye. Jeho manažer Antonín Charouz totiž tvrdí, že pro jeho chráněnce existuje reálná šance startovat v zámořských okruhových závodech. Na české soutěže by pak neměl čas. "Jak to dopadne, to momentálně nevím. Uvidíme. Do další české rallye je ale času dost," dodal Enge.

Další klání osmidílného českého mistrovství se uskuteční od 25. do 27. března v okolí Klatov, kde se koná tradiční Rallye Šumava.

Výsledky:
1. Baumschlager, Wicha (Rak./Mitsubishi Carisma EVO V)3:01:56,6
2. Kopecký, Schovánek (Škoda Fabia WRC)-1:14,5
3. Pech, Uhel (Ford Focus WRC)-3:56,0
4. Enge, Gross (Ford Focus WRC)-4:25,1
5. Béreš, Palivec (SR/Hyundai Accent WRC)-6:19,5
6. Rosenberger, Schwarz (Rak./Subaru Impreza Sti)-7:12,2
7. Pichler, Seifried (Rak./Mitsubishi Lancer EVO VII)-7:23,9
8. Hanender, Jabornigová (Rak./Mitsubishi Lancer EVO III)-7:47,5
9. Gassner, Thannhäuserová (Něm./Mitsubishi Carisma EVO VII)- 11:45,3
10. Triner, Hůlka (Seat Cordoba WRC)-11:55,2

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.