Hlavní obsah

Peugeot chce zpět švédské vítězství

PRAHA

Čtyři roky v řadě vládl tovární tým Peugeot Švédské rallye, při loňském ročníku populární severské soutěže se ale radoval z vítězství pilot citroënu Sébastien Loeb. Peugeot s trojicí Marcus Grönholm, Markko Märtin a Daniel Carlsson věří, že v neděli bude na cílové rampě v Karlstadu opět korunována posádka 'třistasedmičky'.

Foto: Media Peugeot Total

Fin Marcus Grönholm s peugeotem na trati čtvrtečního shakedownu Švédské rallye.

Článek

Právě Grönholm má na Švédskou rallye skvělé vzpomínky, vždyť zde triumfoval v letech 2000, 2002 i 2003 a jeho vítězství v roce 2000 bylo vůbec prvním v seriálu mistrovství světa.

"Myslím, že první švédské vítězství bylo tím nejhezčím v celé mé kariéře. Nikdy nezapomenu na oslavy, které proběhly po dojezdu do cíle poslední rychlostní zkoušky. Švédskou rallye ale miluji také proto, že se na tratích opravdu bavím," tvrdí sedmatřicetiletý Fin.

Grönholmovi sedí, pokud se soutěž jede ve skutečně zimních podmínkách. "Je velice rychlá a to sedí mému stylu jízdy. Možná ještě víc než Finská rallye. Ten pocit, když se hřeby zakusují do ledu a auto letí z jedné rychlé zatáčky do druhé, je skvělý. Možná je to právě to, co mi umožňuje být ve Švédsku tak rychlý," uvažuje.

Märtin bude sbírat zkušenosti s '307' na sněhu

Märtin zatím dokončil soutěž ve Švédsku nejlépe na čtvrtém místě v roce 2003, přesto si ale zimní rallye oblíbil. "Švédsko patří vedle Finska a Nového Zélandu k mým třem nejoblíbenějším soutěžím," říká estonský jezdec.

"Sice jsem zatím sbíral s novým vozem zkušenosti hlavně na asfaltu, Marcus ale prokázal špičkovými časy v loňském ročníku, že auto je velice konkurenceschopné. To je velmi povzbudivé," míní Märtin.

Švéd Carlsson hodlá využít svých zkušeností s domácím prostředí. "Už se nemůžu dočkat, abych pozvedl prapor Peugeotu tak vysoko, jak to jen bude možné," říká osmadvacetiletý pilot odvážně před startem druhého podniku letošního mistrovství světa.

Na účastníky 54. ročníku čeká ve třech etapách dvacet rychlostních zkoušek v celkové délce 359,87 km. Dohromady jezdci najedou přes 1700 km. Soutěž začíná v pátek 11. února, vítěz by měl být znám v neděli odpoledne.

Švédská rallye 2005 (11. - 13. února)
1. etapa600,7 km/106,48 km RZ
2. etapa685,71 km/139,53 km RZ
3. etapa463,91 km/113,86 km RZ
celkem1750,32 km/359,87 km RZ

Reklama

Související témata: