Hlavní obsah

Kopecký nechce na Švédské rallye opakovat "katalánskou" chybu

PRAHA

Pátý start v soutěži mistrovství světa v rallye čeká o víkendu úřadujícího českého mistra Jana Kopeckého. Domácí jednička loňské sezony se společně s navigátorem Filipem Schovánkem představí na Švédské rallye ve voze Mitsubishi Lancer upraveném pro skupinu N.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký

Článek

V okolí Karlstadu tak začne pro mladou českou posádku mezinárodní rok, v kterém se chce věnovat zejména závodům mimo území České republiky. "Na obhajobu titulu máme dost času, až budeme starší. Chceme se zlepšovat, proto musíme do světa. Domácí tratě nám už nemají prakticky co dát," uvedl nedávno Kopecký.

Místo se speciálem WRC, se kterým jezdil v minulé sezóně, však tentokrát bude startovat s produkčním vozem. Ve Švédsku se bude snažit hlavně o to, aby jeho start nedopadl jako ten minulý. S Fabií WRC v barvách Škody Motorsport nedokončil v závěru října Katalánskou rallye poté, co trefil v trávě schovaný kámen.

"Španělsko mám v paměti, na to se nedá zapomenout. Bylo to takové blbé, zrádné místo. A hlavně moje chyba, že jsem si toho nevšiml při rozpisu," kál se Kopecký ještě s odstupem několika měsíců.

Na jízdu s hřeby si zvykal ve Finsku

Zatímco v barvách Škody dojel do cíle pouze jednou, v Německu 2003 byl s Octavií WRC dvacátý, s mitsubishi má stoprocentní bilanci. Ve Finsku 2003 skončil ve čtvrté desítce absolutního pořadí, mezi produkčními vozy byl devátý.

Právě v zemi tisíce jezer se Kopecký připravoval také na nadcházející světový start. I díky pomoci továrního jezdce Škody Janiho Paasonena zde absolvoval třídenní test, v kterém si zvykal na specifika jízdy s hřeby.

"S každým ujetým kilometrem jsem získával velmi cenné znalosti a zkušenosti o tomto povrchu a samozřejmě se zvyšuje důvěra i vůči pro mě zcela novým hřebům v pneumatikách. Takovou trať nikde v Česku nenajdete," řekl rodák z Opočna internetovému serveru ewrc.cz. Užíval si i jízdu na horizontech. "Byla to prostě paráda," radoval se Kopecký.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.