Hlavní obsah

Pyšní se brilantní bilancí a těší se na řežbu s piloty z mistrovství světa. Pech doufá, že obstojí

Zlín

Brilantní bilancí se chlubí před vrcholem domácí sezóny automobilových soutěží Václav Pech, úřadující český šampión pilotující stroj John Cooper Mini S2000. Při Jänner rallye dojel druhý, a pak vyhrál rallye v Českém Krumlově, v Klatovech i v Hustopečích. A přestože při červencové Bohemia rallye vypadl, má v čele mistrovství obrovský náskok.

Foto: Zdeněk Sluka, Právo

Václav Pech se strojem John Cooper Mini S2000.

Článek
Fotogalerie

Ve Zlíně by při bitvě s evropskou elitou rád shrábnul body potřebné k zisku mistrovského titulu. S ohledem na absenci Kopeckého mnozí považují Pecha za hlavního favorita. „Ani náhodou. Vždyť na startu budou borci z mistrovství světa nebo piloti s továrním zázemím. A jejich obrovské možnosti mažou moji výhodu ve znalosti prostředí," ošívá se sedmatřicetiletý pilot.

Přestože konkurence bude při Barum rallye obrovská a pro Pecha se může jednat o komplikaci v cestě za titulem, je plzeňský rodák nadšený. „Každý špičkový pilot je pro soutěž přínosem, závod má při obrovské konkurenci jinou atmosféru. Osobně jsem nejvíce rád za přítomnost Romana Kresty. Ne kvůli tomu, že mám šanci ho porazit. Ale jeho start zvedne napětí," je si jistý Pech. „A co se týče borců se zkušenostmi z mistrovství světa? Nikdy jsem neměl šanci se s nimi poměřit, takže jsem moc zvědavý, jak obstojím ve vzájemné konfrontaci," přemítá Pech.

Přípravou byla dřina v montérkách

Absence jedničky továrního týmu Škoda a úřadujícího mistra Evropy Jana Kopeckého lituje. „Ač mnozí pochybují, mě Honzova absence mrzí. Náš souboj v Českém Krumlově a následně při Bohemia rallye zvedal lidi na nohy. I nás samotné strašně bavil. My vyhráli v Krumlově, Honza na Bohemii. Myslel jsem, že si to letos rozdáme ještě jednou," říká pilot Euroil-invelt týmu..

I tak bude mít mnoho soupeřů zvučných jmen. Honit se bezhlavě za jejich případnými skvostnými časy na měřených úsecích nehodlá. „Kubica nás porazil při Jänner rallye a dosud mě mrzí, že jsme souboj s bývalým pilotem formule jedna prohráli. Jenže kdybychom tehdy vypadli na poslední erzetě, neodpustil bych si, že jsem se nechal strhnout. Prioritou je pro nás mistrovský titul, jemuž podřídíme taktiku. Nechci poškodit auto jen proto, abych si možná utrhnul skalp Tanaka nebo Breena. Šlo by jen o bonus. Hlavní je pro nás český titul," má jasno Pech.

V pondělí absolvoval ještě krátký test, kdy najel dvacet kilometrů v závodním tempu. „Od červencové Bohemia rallye jsem v autě neseděl. „Minulé týdny jsem ve firmě začínal v košili a džínách v kanceláři, končil jsem v montérkách na náklaďáku, tak jsem se potřeboval dostat do závodního rytmu. Navíc jsme vůz kompletně rozebrali do posledního šroubku, tudíž se jednalo i o test funkčnosti," vysvětluje Pech jeden z hlavních favoritů nadcházející spektakulární bitvy na Zlínsku.

Na jejím konci bude dost pravděpodobně korunován znovu českým šampiónem. Na druhého Miroslava Jakeše má náskok 138 bodů, přičemž ve hře už je pouze 160. A protože se počítá jen pět nejlepších výsledků, musel by druhý muž průběžného pořadí vyhrát ve Zlíně i následně v Příbrami a Pech by nesměl nashromáždit více než 35 bodů, což je skutečně sci-fi.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.