Hlavní obsah

Zběsilé tempo „kamazáků" vyvolalo spekulace. Masakr na hraně, líčil Kolomý

Praha

Cíl letošního Dakaru je pořád v nedohlednu, žádné šetření techniky se ale nekoná. A třeba rychlost Kamazů v průběhu třetí etapy byla tak zběsilá, že se vyrojily spekulace, jestli si Rusové nezkrátili trať. „Jsme pořád teprve na začátku a myslím, že ještě není čas riskovat," komentoval kalup favorizovaných Kamazů pilot Tatry Martin Kolomý.

Martin Kolomý - 3. etapa Rallye Dakar.Video: www.buggyra.com

 
Článek

Ve třetí etapě za to pořádně vzal nejprve Nikolajev a posléze přebral roli nejrychlejšího muže Mardějev, který přijel do cíle s náskokem čtyř a půl minuty. „Když jsme dojeli, tak jsem byl časem Kamazů opravdu překvapen. Uklidnil mě ale trochu De Rooy, protože si nad tím taky lámal hlavu. Neříkám, že jsme jeli na půl plynu, ale některé momenty byly na hraně. Jsme pořád teprve na začátku a myslím, že ještě není ten čas riskovat," líčil Kolomý v bivaku v Chilecitu.

Pořadí nejlepších je nicméně obrovsky nahuštěné, druhý Aleš Loprais ztrácí na Mardějeva necelých osm minut a jezdci za ním jsou seřazeni v odstupech v řádu sekund. „Druhé místo je pro nás příjemným překvapením, ale jsme si vědomi těsných rozestupů. Na bedně může být vlastně kdokoliv, kdo vydrží," poznamenal frenštátský pilot.

Kolomý kácel stromy

Kolomý v cíli přiznal, že na rozbité trati raději zpomalil, aby techniku i posádku šetřil. „Byla to etapa podle mého gusta, ale to tempo, to je masakr. V jeden moment jsme byli donuceni zvolnit, protože ta trať byla hrozně rozbitá. Museli jsme si navíc dvakrát razit cestu jinudy, protože nám ji blokovala osobní auta. Jednou to dokonce málem odnesli domorodci, ale naštěstí všichni přežili a pokáceli jsme jen pár stromků," vyprávěl se smíchem pátý muž průběžného pořadí, jehož od Lopraise dělilo před čtvrtým dějstvím 27 sekund.

A hned středeční díl dakarské rallye může pořadím opět solidně zatřást, protože na trase z argentinského Chilecita do chilského Copiapa stojí v cestě obří duny. „A ty dovedou míchat pořadím," varoval Loprais.

Reklama

Související témata: