Hlavní obsah

Tovární tým Škody zřejmě opustí rallyeové MS, značka ale ne

PRAHA

Tovární tým Škoda Motorsport zřejmě opustí v příští sezoně mistrovství světa v automobilových soutěžích. Vozy pocházející z Mladé Boleslavi by se však v rallyeovém světovém šampionátu měly objevovat. Nasazovat je však budou pravděpodobně soukromé týmy. Pokud se tak stane, bude Škoda následovat například Citroën a Peugeot, který také mistrovství pro příští sezónu oficiálně opouští a "xsary" a "třistasedmičky" převádí na privátní provozovatele.

Foto: Škoda Motorsport

Colin McRae za volantem fabie WRC při Australské rallye.

Článek

Deník Sport ve svém středečním vydání uvedl, že představenstvo automobilky se již rozhodlo, že fabie WRC převezmou dva týmy - jeden český a jeden zahraniční. Barvy domácí stáje by měl hájit Jan Kopecký, druhý by zastřešoval Rakušan Raimund Baumschlager a podílela by se na něm i letošní jednička Motorsportu Armin Schwarz.

"Rozhodlo se o tom před dvěma týdny, zbývají doladit detaily," citoval deník nejmenovaný zdroj, podle kterého by dalšími vybranými piloty měli být Andreas Aigner a Quirin Müller. To jsou jezdci, kteří s Baumschlagerem spolupracovali již v letošní sezoně, v níž startovali s produkčními vozy. Aigner i Müller vyšli z Baumchlagerova projektu vyhledávání talentů v německy mluvících zemích. Oba by stejně jako Kopecký měli v roce 2006 odjet nejméně deset závodů v MS.

Severská cesta

O variantě, že Škoda opustí MS a fabie bude nasazovat privátní tým nebo týmy, se spekuluje již delší dobu. Podle internetového serveru motorhome.cz však existuje více variant na to, kdo převezme mladoboleslavské vozy.

"Severskou cestu" údajně představuje Timo Juohki, manažer a multimilionář, který zastupuje většinu finských pilotů. Podle jeho představ by zůstala základna týmu v Česku a jezdecké složení by tvořil nejmenovaný Fin a Kopecký.

"Britskou cestu" zastupuje David Richards a jeho tým RED, který dosud využívá vozy značky Subaru a v letošní sezoně jeho barvy hájil například Alister McRae, bratr ex-mistra světa Colina, který se Škodou absolvoval Britskou a Australskou rallye a nevedl si špatně. Pouze chyba mechaniků v posledním servisu v Austrálii pravděpodobně připravila Motorsport o nejlepší výsledek v sezoně a možná i v historii.

Škoda zvažuje změnu strategie

Že je toto řešení reálné, naznačil v nedávném rozhovoru na rádiu Frekvence 1 i předseda dozorčí rady Škody Auto Vratislav Kulhánek, který se v 90. letech minulého století velkou měrou zasloužil o vstup mladoboleslavské automobilky do nejvyšší kategorie rallyeových vozů. Přiznal totiž, že Škoda reálně uvažuje o změně strategie. "Roky 2006 a 2007 jsou takové přechodné období, kdy bychom rádi připravili jiný model. Ne už ve třídě WRC, ale v jiné kategorii. Nicméně plně konkurence schopný. Hovoříme zatím o třídě junior," řekl Kulhánek.

Jak se Škoda rozhodne, to mělo být podle dřívějších informací známé v polovině listopadu. Nyní to však vypadá, že oficiální rozhodnutí bude zveřejněno později. "Datum, kdy se o tom bude jednat, není stanoveno," řekl ČTK šéf komunikace týmu Škoda Motorsport Roman Meliška. Potvrdil však, že Škoda dělá vše proto, aby značka byla v příští sezoně v elitní kategorii vidět. "Pracuje se na tom, abychom v mistrovství světa nechyběli," uvedl Meliška. Moc času ale Škoda nemá. Šampionát z roce 2006 bude zahájen již v lednu tradiční Rallye Monte Carlo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.