Hlavní obsah

Prokop začal Dakar výborně. Slavný Al-Attíja mu radí klid

Buenos Aires

Český pilot Martin Prokop začal na svém premiérovém Dakaru výborně. V prologu zajel v nabité kategorii automobilů s Toyotou Hilux čtrnáctým místem, když na nejrychlejšího Bernharda ten Brinka s další toyotou ztratil na jedenácti kilometrech jen třináct sekund. Společně s navigátorem Janem Tománkem ale stabilní účastníci MS v rallye spokojeni nebyli.

Foto: Sport.cz

Martin Prokop startuje do prologu Dakaru.

Článek

„Měli jsme cíl, abychom se dostali do první dvacítky a měli tak větší rozestup mezi námi a ostatními, ale byli jsme rychlí a cítili jsme se opravdu dobře, takže jsme pomýšleli i na to, že bychom se dostali do desítky. Třikrát jsme ovšem museli hodně přibrzdit a jednou jsme v podstatě zastavili, protože jsme nevěděli, kam jedeme," popsal Prokop své první závodní zkušenosti na Rallye Dakar pro Sport.cz.

„Po sedmi kilometrech jsme dojeli auto před námi. I když jsme mu několikrát posílali sentinel, neuhnulo nám a zbývající čtyři kilometry nás brzdilo. Takže mě mrzí, že naše snaha nebyla úplně dotažená do konce, ale na druhou stranu jsme si lepší začátek nemohli přát," pochvaloval si Prokop.

Nespoléhá jen na navigátora, ale na vlastní oči

K povedenému vstupu do závodu přišel Prokopovi pogratulovat i jeho bývalý soupeř z WRC a dvojnásobný vítěz Rallye Dakar, ale také olympijský medailista z OH v brokové střelecké disciplíně skeet Násir Al-Attíja. „Zároveň mi však říkal, abych vyčkal, zvykal si na auto a postupně zrychloval. Všechno má svůj čas. To, že s autem dokážeme být rychlí, víme. Jízda na oči je pro mě ale úplně jiná a v tuto chvíli velice těžká," přiznal juniorský mistr světa v rallye.

Nedělní etapa byla kvůli přívalovým dešťům a rozvodněným řekám zrušena. Účastníci přejeli úsek z Rosaria do Villa Carlos Paz v obtížném terénu jako spojovací etapu. I to byla pro Prokopa dobrá zkušenost. V úterý by měl vystartovat do první ostré etapy jako čtrnáctý v kategorii automobilů. „Netroufám si na žádné umístění. Budeme to brát krok za krokem a uvidíme, kam se až dostaneme," konstatoval Prokop.

Teprve v Rosariu se dozvěděl o havárii čínské pilotky Kuo Mej-ling a zranění čtyř diváků, z nichž jeden zůstává v nemocnici ve velmi vážném stavu. „Je to hrozná věc. Mám v tuto chvíli minimum informaci, organizátor nám pouze oznámil, že došlo ke kolizi, při které byl zranění čtyři diváci. Doufám, že budou v pořádku," dodal.

Reklama

Související témata: