Hlavní obsah

Jásot, slzy, polibky. S fanoušky lomcovaly emoce

Praha

Radost, slzy štěstí, polibky a hromadná objetí zavládly v restauracích, barech a na veřejných prostranstvích s hokejovým přenosem poté, co český tým porazil na MS Finsko 5:3 a postoupil do semifinále. Fanoušci často skandovali jméno Jaromíra Jágra, který k výhře pomohl dvěma góly a asistencí. Ještě mnoho minut po zápase bouřilo nadšením zhruba 3000 lidí ve fanouškovské zóně před pražskou O2 arenou, kde se utkání hrálo. Jásalo se i v hospůdkách v zastrčených vískách. Na hokej se třeba do centra Prahy přišla podívat i řada bezdomovců.

Fanoušci při čtvrtfinále MSVideo: Novinky

 
Článek
Fotogalerie

Fanoušci ve čtvrtfinále

Lidé u pražské haly často vyvolávali jméno hrdiny zápasu a skandovali také tradiční "Kdo neskáče, není Čech" a "Hoši, děkujem". Fanoušci spolu s hokejisty na projekční ploše po zápase sborem zazpívali národní hymnu, někteří při tom měli slzy v očích. Mnozí si radostné chvíle nahrávali na mobilní telefony.

Mohutné skandování "Jarda Jágr" a "Češi, Češi" se rozléhalo ulicemi Vysočan ještě dlouho po utkání. Fanoušci, kteří se až dosud po zápasech českého týmu rozcházeli spíše tiše, dávali svou radost z postupu do medailových bojů najevo pokřiky a troubením. Klaksonem je podpořili dokonce řidiči odjíždějících sanitek, které byly přistaveny u hlavní fanzóny.

Během utkání byla atmosféra a emoce ve fanzóně a v okolních restauracích podobná náladě v hale. Fanoušci v dresech, s vlajkami v rukou nebo namalovanými na tvářích povzbuzovali, zlobili se při tvrdých zákrocích finských hokejistů a téměř každý pobyt Jágra na ledě provázeli skandováním jeho jména. Do konfliktů se čeští příznivci s přítomnými Finy nedostávali, fanoušci se naopak spolu fotili a připíjeli si na zdraví.

Zněl Vysoký jalovec

Více než 500 lidí často v dresech se jmény Jágra, Plekance nebo Výborného sledovalo zápas na velké obrazovce v Kulturním centru Semilasso v Brně. V posledních okamžicích utkání dav tlačil českou reprezentaci dopředu pokřikem "Hoši, bojovat, hoši, bojovat" a "Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop".

Jásot po závěrečné siréně přešel do skandování "Hoši, děkujem, hoši, děkujem". Jágrovo jméno, které se často z úst fanoušků ozývalo už během zápasu, znovu ožilo hlavně poté, co převzal cenu pro nejlepšího domácího hráče utkání. Oslavy pak pokračovaly lidovkou Vysoký jalovec, při které brněnští fanoušci šťastně poskakovali a radovali se. Známý nápěv často zní i v samotném dějišti MS.

Také českobudějovickou restauraci Gerbera zaplavila po skončení zápasu obrovská euforie. "Je to skvělý, věřil jsem, že postoupíme a to se také povedlo," uvedl Pavel Vágner, který vede fanklub hokejistů českobudějovického Motoru. V restauraci sledovalo utkání asi pět desítek příznivců, většina z nich přišla oblečena do reprezentačních dresů.

Puk si občas pletli s hřebíky

Bouřlivý potlesk a jásot se po utkání rozléhal restaurací U Labutě v Říčanech u Prahy, kterou z větší části obsadili hokejoví fandové. Zápas mohli sledovat nejen na televizní obrazovce, ale také promítaný na zdi. Nevadilo jim ani to, že si puk občas pletli s hřebíky, které na stěně zůstaly po sundaných obrazech. Také oni velebili nejčastěji Jágra. "Jaromír Jágr! Děkuji!" vykřikoval nadšeně jeden z fanoušků. "On dělá tu hru, on ji tvoří," komentoval výkon českého hokejového matadora další z hostů.

Víc než 500 lidí drželo českému týmu palce před velkoplošnou obrazovkou na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Fanoušci přišli v dresech s vlajkami i bubny. V Hostinci U Dvořáků v Hradci Králové byl sál vyzdobený desítkami národních vlajek, v permanenci byly během zápasu vuvuzely. "Zájem o přenosy je velký, na zápasy našeho týmu máme všechna místa obsazená, o ostatní zápasy je zájem menší," řekl spolumajitel restaurace Pavel Škorvánek.

Stovky diváků zaplnily prostranství před velkoplošnou obrazovkou v dolní části pražského Václavského náměstí. V dresech, někteří s pomalovanými obličeji v národních barvách a českými vlajkami provázeli každou šanci i branku českých hokejistů bouřlivými výkřiky.

Reklama

Související témata: