Hlavní obsah

Vícebojaři se vrátili do první ligy Evropského poháru

PRAHA

Družstvo českých vícebojařů se i bez svých nejlepších reprezentantů dokázalo po loňském sestupu vrátit do první ligy Evropského poháru. V nejnižší kategorii dotáhl o víkendu v Mariboru jistý účastník mistrovství světa Josef Karas tým k druhému postupovému místu a příští rok budou mít čeští atleti možnost bojovat o účast v Superlize. Ženy uhájily prvoligovou příslušnost šestým místem v Tallinnu.

Článek

Karas i české družstvo po prvním dnu soutěž vedli, ale v neděli neodolali norskému náporu. Karase, který výkonem 7708 bodů zaostal za svým "nominačním" výkonem z Kladna (7922), předstihl Hans Olav Uldal (7963) a celému severskému družstvu nahrál nezdar letošního českého šampióna Pavla Baara, který na průběžném třetím místě nezaznamenal platný výkon v tyči.

Ženám patřilo šesté místo už v polovině soutěže, nejlepší z nich Michaela Hejnová byla osmá ziskem 5627 bodů, když jen o dva porazila juniorku Elišku Klučinovou.

Superliga Evropského poháru má v obou kategoriích zcela nové vítěze. Desetiboj v Tallinnu ovládli Bělorusové, kteří i bez objevu sezóny Andreje Kravčenka proměnili hned první účast mezi elitou v triumf. Nejvšestrannější tým sedmibojařek mají Britky, jejichž maximem bylo dosud loňské čtvrté místo.

O nejlepší výkony víkendu se postarali Bělorus Aleksandr Parchomenko (8101 bodů) a jednadvacetiletá Britka Jessica Ennisová, jež si osobním rekordem 6399 bodů upevnila třetí místo v letošních světových tabulkách. Vítězný ženský tým dosáhl součtem 18 329 bodů nejvyššího zisku v Evropském poháru od roku 2001.

Reklama

Související témata: