Hlavní obsah

V nominaci na Atleta roku IAAF chybí obhájci

MONTE CARLO

Jamajský sprinter Asafa Powell a americká čtyřstovkařka Sanya Richardsová neobhájí vítězství v anketě mezinárodní federace IAAF o nejlepšího atleta roku. Oba se po letošní sezóně nevešli do tříčlenné nominace.

Článek

V ní figurují americký sprinter Tyson Gay, etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie a čínský překážkář Liou Siang. Mezi ženami budou odborníci vybírat mezi etiopskou vytrvalkyní Meseret Defarovou, vícebojařkou Carolinou Klüftovou ze Švédska a chorvatskou výškařkou Blankou Vlašičovou.

Gay se stal trojnásobným mistrem světa, Gebrselassie vytvořil v sezoně nový světový rekord v maratonu a dva světové rekordy při hodinovce na dráze při Zlaté tretře v Ostravě. Siang je rovněž mistrem světa z Ósaky.

Defarová zaběhla světový rekord na 5000 metrů, Klüftová vyhrála MS v evropském rekordu a Vlašičová se v sezoně několikrát pokoušela překonat letitý světový rekord Stefky Kostadinovové. V Ósace rovněž vyhrála.

U ostatních atletů, kteří se v hlasování dostali do desítky, se konečné pořadí v anketě neurčuje. Vítěz bude oznámen na slavnostním galavečeru IAAF v Monaku 25. listopadu. Do hlasování se zapojilo 1320 funkcionářů a vybraných novinářů. Celkem třicet procent celkových výsledků tvoří hlasy veřejnosti, kterých letos přišlo 165 616.

Reklama