Hlavní obsah

Maraton v Aténách hledá svoje antické kořeny

ATÉNY

Nedělní maraton v Aténách, jehož se zúčastní 12.000 lidí, tedy třikrát více než loni, se časově shoduje s 2500. výročím antické bitvy, v níž zvítězila aténská demokracie nad Peršany. Letošní ročník bude mít jak sportovní, tak kulturní charakter, píše agentura AFP.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro organizátory - řecký Národní atletický svaz (Segas)- ale také pro vládu je rekordní počet zapsaných účastníků důkazem "řeckých kořenů" tohoto klasického běhu, který nyní organizuje 1500 měst na světě.

Maratonský běh vznikl 490 let před naším letopočtem, kdy Řekové slavně zvítězili nad přesilou Peršanů a tuto radostnou zprávu běžel podle legendy z města Marathon do Atén zvěstovat voják Feidipidés. Po proběhnutí více než 42 kilometrů dlouhé trasy poselství předal a zemřel. Podle zástupce sdružení řeckých turistických kanceláří Nicolase Kanelopulose většina lidí původ maratonu nezná.

"Bitva byla symbolem vítězství tehdejší aténské demokracie nad totalitarismem," dodal.

Ke sportu patří kultura

Kromě toho, že jde o velkou sportovní událost, je to také významná turistická akce, řekl prezident atletické federace Vassilis Sévastis. Od pátku do neděle se budou v Aténách v souvislosti s maratonem konat různé akce: výstavy, projekce a happeningy.

Běh v Aténách, který je považován za obtížný v porovnání s jinými kvůli velkým nerovnostem terénu, nepřitahuje běžně moc závodníků ani velké hvězdy.

Přítomnost elitních běžců by vyžadovala hodně peněz. "To je v současných podmínkách velmi obtížné," uvedl Sévastis s narážkou na hospodářskou krizi, která Řeckem už rok otřásá.

Hvězdy z celého světa

Věrnými účastníky aténského maratonu jsou nicméně keňští běžci a přijedou i letos. Například vítěz posledního ročníku Josephat Kipkurui, Nicholas Paul Lekuraa, Jackson Koech, Jacob Kiplagat Yator, Robert Matu Mwangi nebo Julius Kiplagat Korir.

Závodu žen se zúčastní Japonka Mizuki Nogučiová, Etiopanka Ašu Kasimová, Ruska Irina Permitinová, Keňanky Marry Ptikanyová, Florence Chepkuruiová a Evelyn Kimouriaová.

Zastoupeno bude 88 zemí, mezi nimi i Panenské ostrovy, Chile, Peru nebo Nikaragua.

Kanelopulos doufá, že "historický význam" běhu a publicita kolem něho z něj udělají "turistickou a kulturní atrakci".

Reklama