Hlavní obsah

Greene by rád nastoupil na MS alespoň do štafety

PRAHA

Trojnásobný mistr světa v běhu na 100 metrů Maurice Greene by po krachu v americké kvalifikaci rád startoval na mistrovství světa v Helsinkách ve sprinterské štafetě, bude-li požádán. Bývalý světový rekordman v Carsonu nedokončil sobotní finále, protože jej zastavilo svalové zranění na levé noze. Přísná nominační kritéria v atletické velmoci umožňují start na MS pouze po zisku medaile v domácím šampionátu.

Foto: archiv

Maurice Green

Článek

Ke startu ve štafetě je Greene oprávněn, protože podmínkou pro zařazení do týmu je v USA účast v kvalifikačních závodech. "Jestliže mě Justin (Gatlin) a Shawn (Crawford) požádají, poběžím štafetu," uvedl Greene v rozhovoru s agenturou Reuters.

Olympijský vítěz ze stovky Gatlin i aténský šampion z dvoustovky Crawford mají místa ve štafetě jistá - Gatlin získal v Carsonu sprinterský double, Crawford stříbro a bronz. A Gatlin již s nabídkou pro Greena přispěchal. "Bez Maurice by to nebyla ta správná štafeta. Je to velký závodník, srdcař a rozhodně odvede vynikající práci," uvedl Gatlin.

Záležet tedy bude na vedení výpravy a s Greenem to nevypadá špatně, protože šéfem mužské části týmu byl jmenován jeho trenér John Smith.

Greene po nedokončeném finále v Carsonu plakal. Předpokládá ale, že do tří týdnů bude opět fit. "Ten hamstring je pořád natažený a bolí, ale budu o.k.," uvedl třicetiletý sprinter, který si věřil v závodě na vítězství. "Cítil jsem, že můžu vyhrát. Chtěl jsem získat zpátky titul mistra světa," řekl nejrychlejší sprinter světových šampionátů z let 1997, 1999 a 2001. Předloni v Paříži se zranil v semifinále a americká velmoc pak nezískala ani jednu medaili. Vloni v Aténách při obhajobě olympijského prvenství skončil Greene třetí.

Reklama

Související témata: