Hlavní obsah

Občas ještě zakřičím německy, přiznává florbalista Cepek po návratu

Jen vítězství si po příchodu Radima Cepka připisují florbalisté Chodova. S trochou nadsázky lze říct, že k tomu vloni pátý nejlepší hráč světa ani nepotřebuje trénovat. „Musel jsem si ve Švýcarsku ještě zařídit pár věcí, tak jsem byl přes týden pryč a přijížděl jen na ty tři zápasy,“ vypráví útočník, jenž se do české ligy vrátil po osmi letech.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Radim Cepek (vlevo) oslavuje jednu z branek Chodova v duelu s Tatranem Střešovice.

Článek

Už jste se v sestavě Chodova za ty tři týdny zabydlel?

Podle výsledků to vypadá, že už to máme zažité, ale vzhledem k tomu, že jsem vlastně absolvoval jen zápasy, nemůže to být ideální. Ale začali jsme dobře, až se sehrajeme i při trénincích, bude to ještě lepší. Teď při posledním zápase už jsme hráli některé věci tak, jak jsme se s Lukášem (trenér Procházka – pozn. red.) domluvili a bylo to znát.

Ve Švýcarsku už teď máte všechno vyřízené?

Proběhlo to bez problémů, proto jsem mohl nastoupit hned proti Tatranu. Teď už se můžu věnovat naplno florbalu tady.

Právě po premiéře s Tatranem Střešovice jste si pochvaloval úroveň české soutěže. Máte stejný dojem i po dalších dvou utkáních?

Neřekl bych, že to byly horší zápasy. Všechny byly vyrovnané, byla dřina je proti kvalitním soupeřům vyhrát. O víkendu jsem sledoval i zápas Tatranu s Vítkovicemi, taky výborné utkání. Viděl bych to pozitivně, hodně se toho za těch pár let zlepšilo.

Přesto, vidíte třeba oproti švýcarské lize nějaké rezervy?

Jasně, ty tam jsou, hlavně po taktické stránce, ta u nás není tak rozpracovaná. Kluci jsou na tom technicky a rychlostně stejně, možná i lépe než ve Švýcarsku, ale v rámci souhry těch pěti lidí to pořád trochu vázne.

Takže se snažíte trochu švýcarské taktiky přivést i do Česka?

Určitě, doufám že brzy bude vidět, že se styl Chodova trochu změní.

Zatím se musíte přizpůsobit vy?

To každopádně, hraje se tu trochu jinak. Víc se běhá s balónkem a tolik nepřihrává, takže si i víc zaběhám. Měl bych se tu i o něco víc tlačit do zakončení.

Jak by si podle vás vedl Chodov v elitní švýcarské soutěži?

Těžká otázka. Máme tu dost mladých kluků, kteří by mohli hrát ve Švýcarsku juniorskou ligu. Ale myslím, že bychom se tam mohli prát o play off.

A tady? Sníte po pěti chodovských výhrách v řadě i o titulu?

To je daleko. Viděl jsem Vítkovice, jsou pořádně našlapané. Ve špičce je pět vyrovnaných týmů, důležité pak bude, kdo na koho půjde ve čtvrtfinále a semifinále.

Trenér po vás chce, abyste na mladší spoluhráče křičel? Dělá vám problém zvýšit hlas?

To ne, spíš mi dělá potíže si zvyknout, abych křičel česky. Občas mi ulítne slůvko v němčině.

Když srovnáte zázemí v českém a švýcarském florbalu, je to velký rozdíl?

Hodně mě překvapilo, že Chodov má dobré zázemí se sekretářem, prezidentem, dvě dobré haly s gumovým povrchem… To jsou výborné podmínky, jen je škoda, že tu není masér nebo zdravotník.

Ve Švýcarsku jste byl zvyklý na lepší regeneraci?

Tam byl masér na dvou trénincích v týdnu, měli jsme různé vířivky, to tu nefunguje. Musí se zlepšit i kondiční příprava, ta je tu zatím v zárodku a spíše všeobecná než pro florbal.

Co vám nejvíc ze Švýcarska chybí v osobním životě?

Croissanty. V práci jsme měli v práci vždycky v devět hodin pauzu a všichni zaměstnanci jsme si dali croissant s čokoládou. To mi trochu chybí. (úsměv)

Po příchodu do Chodova jste říkal, že na prvním místě pro vás bude práce před florbalem, už víte, jak se vám to podaří skloubit?

Do konce play off to zvládnu, budu se snažit připravovat na sto procent. Začátek bude asi těžký, ale musím si upravit ten chod dne, aby to fungovalo.

V čem vlastně bude spočívat vaše práce?

S partnery povedu firmu s florbalovým vybavením, bude to organizačně náročné, spousta obchodních jednání… Chceme spolupracovat i s Prahou 11 na projektech pro děti. Partneři budou ve Švýcarsku, na dálku s nimi budu komunikovat.

Do Švýcarska se ale předpokládám budete vracet rád…

Samozřejmě. Když tam budu mít cestu, tak za kamarády v Rychenbergu nebo v Curychu vyrazím, podívám se na trénink, zajdu do bývalé práce. Známých tam mám spoustu…

Reklama