Hlavní obsah

Snowboardista Černík se olympiády nevzdává

PRAHA

Olympiády se snowboardista Martin Černík nevzdává, ale není jeho prioritou. Měl by začít jezdit závody FIS, aby získal body do žebříčku a mohl se na zimní hry do Turína za tři roky kvalifikovat, ale zatím se chce jízdou na prkně především bavit a na FIS soutěže mu nezbývá čas.

Foto: martincernik.cz

Martin Černík

Článek

Pro jezdce týmu Quicksilver je snowboarding především zábavou. "Chci jezdit, abych z toho měl radost. Nejde mi o tituly, ale spíš o dobrý pocit z ježdění," vyslovil svůj náhled na snowboarding. Černík dává přednost nezávislým závodům, které organizují jezdci a výrobci snowboardového vybavení. "Je to pestřejší než nudné FIS soutěže. Ty jsou možná serióznější, ale bez legrace. U nás je pohoda a zábava," porovnal Černík.

Kvalifikace na olympijské hry do Turína začne v příští sezóně, ale letos by měl Černík absolvovat menší závody FIS v U-rampě, aby mohl absolvovat Světový pohár. "Na lokální závody nemám čas, mám do dubna tři volné víkendy. Na svazu by chtěli, abych jel, ale já se tam nehrnu," řekl Černík. Snowboarding pod hlavičkou FIS nemá v lásce. "Vůbec se mi nezdá dobrý, jak ta organizace funguje a jaký má principy," řekl s tím, že ve FIS dělají snowboarding lidé, kteří na prkně nikdy nejezdili.

Nesoustředí se na jednu disciplínu

Olympiádu ale nezavrhuje. "Nejsem schopen říct jo ani ne," byl trochu rozpolcený. "Jezdit dokola jenom rampu a stejný triky? Na to nemám čas ani moc energie, takže to zatím nevypadá," doplnil. Snowboarding totiž považuje za komplexní a pestrý sport, ve kterém by jezdec měl umět všechno. "Když budu jezdit dobře, jsem schopen třeba na olympiádě uspět, ale pořád dřít jednu a tu samou jízdu dokola několik let, to není styl, kterým se chci ubírat," uvedl.

Léto snowboardisty Černíka mělo spád. Surfoval ve Francii a účastnil se snowboardového kempu na ledovci. Na čtrnáct dnů odjel do Chile k bezstarostnému ježdění. "Létali jsme helikoptérami na vrcholky a sjížděli žleby v prašanu. Byl to záhul, ale paráda. Sníh držel víc pohromadě, takže se za vámi nesypala malá lavina, což znamenalo klídek a víc času si jízdu užít," líčil Černík. Na ostrých skalách při natáčení a focení zničil dvě prkna a také si prokousl ret. "Ale přežil jsem to," smál se.

Ve Španělsku si zlomil kůstku na ruce

Sezónu zahájil pátým místem ve skoku ve španělské Seville. "Byla to klasická exhibice ve městě, ale taky dost rarita," poukázal na fakt, že se jezdilo na sněhu a vzduch měl více než třicet stupňů Celsia. Malou kaňkou na jeho vystoupení bylo, že si při nenápadném doteku země zlomil kůstku na pravé ruce.

V nadcházející zimě budou prioritou Černíka závody série nazvané Ticket to Ride pořádané jezdci a výrobci vybavení pro snowboarding. Chtěl by se podruhé za sebou dostat do finále Arctic Challenge. "To je hlavní. Chci jezdit nezávisle s lidmi, s kterými se cítím dobře a bavím se s nimi," podotkl Černík.

Špička ve Špindlerově Mlýně

Za exotikou pojede do Jihoafrické republiky, kde se bude konat exhibice v Kapském městě. "V podchlazených stanech vyrobí umělý sníh, navezou ho na rampu, odjezdíme skoky a druhý den tam nebude ani jedna vločka," popsal Černík, jak akce vypadá.

Podruhé za sebou chce přitáhnout špičku snowboardistů do Špindlerova Mlýna. Letošní akce měla podle jeho slov dobrý ohlas. Letos by chtěl v průseku v areálu Svatého Petra postavit kombinaci U-rampy a velkého skoku. "Pokusíme se zapůsobit i na mladší generaci," plánoval na konec března i soutěž juniorů.

Reklama