Hlavní obsah

Zklamaný Verner sám nechápal, proč bruslil tak špatně

MOSKVA

Velký smutek a obrovské zklamání z vlastního výkonu neskrýval na moskevském stadionu Lužniky český krasobruslař Tomáš Verner. Jediný zástupce Česka na mistrovství světa nepostoupil z kvalifikace. V rozhovoru s ČTK přiznal, že na vině nebude ani jeho zdravotní stav, ani nervozita, kterou před vystoupením měl.

Článek

"To, že jsem upadnul u trojitého axela, to se může stát každému. Člověk má právo udělat někdy chybu. Co se ale stalo potom, v dalších skocích, které skáču naprosto jistě a hodně let, to dost dobře sám nechápu," řekl ČTK pár hodin po výkonu Verner. Při zpomaleném promítání vlastního vystoupení nenašel žádné chyby v odrazech, ale přiznal si zaváhání v dopadové fázi.

"Nejsem si jistý, že by to mohly být následky zranění, které mě vyřadilo na dlouhou dobu ze sezony," uvedl osmnáctiletý reprezentant. Fyzicky i psychicky se prý cítil dobře, mírná nervozita jen dopomohla k většímu soustředění. K postupu mezi patnáctku šťastných mu chybělo pouhých 52 setin bodu.

V mužské kategorii, kam se letos přihlásilo 45 závodníků, postoupilo po kvalifikaci 30 krasobruslařů. Závodníci byli před soutěží rozděleni do dvou skupin, z nichž do krátkého programu postupovalo vždy prvních patnáct. Vernerovi se rozdělení do skupin zdálo nespravedlivé, v té své spatřoval mnohem víc favoritů než v druhé.

"Nechci si na to stěžovat, protože teď si můžu stěžovat akorát tak sám na sebe, ale poměr skupin byl katastrofální," uvedl krasobruslař, který před MS prohlásil, že by rád postoupil do finálové volné jízdy. Výsledky druhé skupiny mu později daly za pravdu, jako čtrnáctý by z ní do krátkého programu postoupil.

Největší ztráty utrpěl český krasobruslař hned v prvních dvou minutách vystoupení. "Poztrácel jsem strašně moc bodů na skocích, minimálně patnáct, což je v novém systému bodování moc," je si vědom sportovec, podle něhož už nešlo ztrátu v druhé polovině vystoupení dohnat.

Verner je v ruské metropoli vůbec poprvé. První den se mu prý v Paláci sportů v Lužnikách jezdilo docela špatně. "Na ledě bylo příšerné vedro, stála na něm voda. Daleko lepší byla tréninková hala," uvedl krasobruslař. Se skupinou dalších kolegů chtěli prý dokonce navrhnout vedení šampionátu, aby mistrovství přesunuli do tréninkové arény. Nakonec se tak nestalo, vedení ale podmínky v soutěžní hale zlepšilo.

Svěřenec Vlasty Kopřivové zůstane v Moskvě do konce šampionátu. Soutěžit už sice nebude, ale nenechá si prý ujít volné jízdy ani závěrečnou exhibici. Dobu volna chce také zasvětit studiu - už brzy ho totiž čeká maturita.

Reklama