Hlavní obsah

Organizátoři popřeli doping nejlepšího vrchaře Solera

ANGOULEME

Organizátoři Tour de France popřeli zprávu o pozitivním dopingovém nálezu cyklisty Juana Mauricia Solera. Vedoucí muž soutěže vrchařů a celkově devátý muž Tour tak bude v závodě pravděpodobně pokračovat.

Článek

„Nic nemáme. Všechno jsou to jen plané dohady," uvedl ředitel závodu Christian Prudhomme

Podle belgického listu Het Laatste Neuws neprošel čtyřiadvacetiletý jezdec stáje Barloworld dopingovou kontrolou po pyrenejské čtrnácté etapě. V ní obsadil třetí místo za nynějším lídrem Španělem Albertem Contadorem a Dánem Michaelem Rasmussenem, jenž byl vyloučen z průběžného prvního místa v závodu kvůli podezření z dopingu.

Francouzská policie po Solerově pozitivním nálezu prohledala hotelové pokoje jeho britského týmu, který startuje na Tour díky divoké kartě od pořadatelů.

Z dopingu byli v průběhu Tour usvědčeni Kazach Alexander Vinokurov a Ital Cristian Moreni. Němec Patrik Sinkewitz byl ze závodu vyloučen kvůli pozitivnímu testu krátce před Tour. Rasmussen porušil dopingová pravidla, když během přípravy opakovaně nenahlásil místo svého pobytu a zmeškal několik mimosoutěžních odběrů.

Podle šéfa Tour jsou kontroly tristní

Ředitel Tour de France Christian Prudhomme a prezident světové antidopingové agentury WADA Dick Pound se po dopingových skandálech na Tour pustili do kritiky Mezinárodní cyklistické unie. Podle obou funkcionářů UCI nechtěla čistou cyklistiku.

„Už s unií nechceme mít nic společného. Příští rok budeme spolupracovat s WADA a francouzskou antidopingovou agenturou," řekl Prudhomme agentuře Reuters. „Podle mě UCI nikdy nechtěla čistou cyklistiku," dodal.

Podle Pounda byl systém kontroly cyklistů tristní. „Tour jim jede 200 závodníků a oni po každé etapě testují jen pět? Takhle si nelítostný boj s dopingem nepředstavuji," prohlásil šéf WADA.

Při Tour de France musí na pravidelné dopingové kontroly vítěz etapy, držitel žlutého trikotu a další vylosovaní jezdci. „Myslel jsem si, že cyklistika je konečně na dobré cestě," připomněl Pound své vystoupení před Panamerickými hrami, kde chválil UCI, že začala výrazně bojovat s dopingem. „Buď jsou neschopní, nebo jsou sedmilháři a doping jim nevadí," dodal.

Reklama