Hlavní obsah

Hruška během Vuelty myslí na MS

CUENCA (Španělsko)

Janu Hruškovi sice před dnešní dvanáctou etapou patřilo až 99. místo v průběžném pořadí Vuelty, zbývající český účastník v prestižním závodě ale nemá důvod k nespokojenosti. Hřeje ho třetí místo z časovky a skutečnost, že jeho kolegové ze stáje ONCE Eroski Isidro Nozal a Igor Galdeano vedou celkovou klasifikaci.

Foto: El Mundo

Jan Hruška začíná přemýšlet o úspěchu na mistrovství světa

Článek

"Jede se mi zatím velmi dobře. Čím víc stoupá naděje, že naše stáj vyhraje, tím se to ještě lepší," řekl v rozhovoru s ČTK český jezdec. Přidal přesvědčení, že případný úspěch týmu na Vueltě bude znamenat i větší naději na jeho další setrvání v některé ze španělských stájí poté, co hlavní partner současné stáje ONCE ukončí ke konci roku svou podporu.

Hruškovým úkolem na španělských silnicích je pracovat především pro zmíněné lídry. "Jedeme zatím na oba, máme to vyzkoušené z dalších velkých závodů," poukázal na změnu taktiky po zkušenostech z Tour de France. Tam tým vsadil na jediného jezdce Josebu Belokiho, který však po pádu musel vážně zraněn vzdát. "Pokud by něco vybouchlo, tak šéf asi upřednostní Galdeana. Je techničtější, v časovce, která bude do kopce, je lepší," předpokládal Hruška.

Není klasickým domestikem

Český jezdec má prý na Vueltě o něco volnější ruce než jeho striktními úkoly svázaní týmoví spolujezdci. "Nejsem klasický osobní domestik, ale spíš hlídám úniky. Když je ale těžší etapa, tak taky tahám vepředu tempo," přiblížil svoji roli v celku.

Vueltu jede Hruška už potřetí. V roce 2000 předvedl velmi dobré výsledky hlavně v časovkách, ale jeho vystoupení nakonec poznamenal pozitivní dopingový test. Před rokem po pádu závod nedojel. "Letos by to konečně mohlo dopadnout dobře," přál si Hruška, který dokonce začal myslet i na start na mistrovství světa. To se uskuteční v říjnu v kanadském Hamiltonu a po výborném výkonu v časovce na Vueltě se sám telefonicky připomněl prezidentovi Českého cyklistického svazu.

Po zdařilé Vueltě úspěch na MS?

"Bylo to vlastně na popud španělských novinářů a šéfa stáje. Po dlouhé době bych měl Vueltu dojet zdráv a ve formě. A většinou ti, co uspějí na Vueltě, jsou dobří i na MS. Myslím, že mám formu na to, abych reálně myslel na mistrovství světa na umístění v první desítce, možná i na medaili," hýřil sebevědomím Hruška.

Uvědomuje si však, že nesplnil základní nominační kritérium svazu, a sice nestartoval na domácím šampionátu. "Myslím, že by měl zvítězit zdravý rozum nad nějakými kritérii. Asi se nedá srovnávat třetí místo z Vuelty třeba s vítězstvím na domácím šampionátu před třemi měsíci. Nechci se ale se svazem rozhádat, nominace je v jeho kompetenci," uzavřel Hruška.

Reklama