Hlavní obsah

Na cyklistickém MS chybějí šampióni i komisaři

HAMILTON

Cyklistické mistrovství světa bez obhájců titulu začne v kanadském Hamiltonu. Mezi hlavní favority v silničním závodě patří Paolo Bettini, jenž by rád převzal duhový trikot od svého krajana Maria Cipolliniho. Vedle proslulého spurtéra nebude zlato obhajovat ani časovkářský šampión Santiago Botero z Kolumbie. Ten není stejně jako Cipollini ve formě.

Článek

Na startu žádného ze závodů se nepředstaví ani pětinásobný vítěz Tour de France Lance Armstrong ze Spojených států, jeho letošní velký soupeř z francouzského závodu Jan Ullrich z Německa, šampión britského Společenství Stuart O'Grady ani největší spurtérská hvězda letošní sezóny Alessandro Petacchi.

Německé naděje - Zabel

Do Hamiltonu se sjelo na 800 závodníků z více než 50 zemí. Hlavní program, který ve středu zahájí časovka žen, vyvrcholí v neděli prestižním silničním závodem. České barvy budou mezi seniory hájit Milan Kadlec, Lubor Tesař, Ondřej Sosenka, Michal Hrazdíra, Lada Kozlíková a Julie Pekárková.

Španělský tým potáhne světový šampión z let 1999 a 2001 Oscar Freire, Američané se při Armstrongově neúčasti budou spoléhat na dalšího jezdce stáje US Postal George Hincapieho. Německé naděje leží především na spurtérovi Eriku Zabelovi, který v neděli potvrdil správné načasování formy vítězstvím v klasickém závodě Paříž - Tours.

Potřeba je všestrannost

Mnoho cyklistů po dlouhé sezóně na evropských silnicích odradil od cesty do Kanady i náročný profil některých připravených okruhů. Obavy budí především 12,4 kilometru dlouhý úsek, který se klikatí kolem Niagarských vodopádů a bude po závodnících vyžadovat především všestrannost, což by mělo vyhovovat právě Bettinimu.

Toho bude podle trenéra Franka Balleriniho podporovat hvězdný tým včetně Franceska Casagrandeho či Danila Di Luky.

Z Boterovy absence v časovce by mohl těžit Brit David Millar, který v roce 2001 získal stříbro. Šanci cítí i Dario Frigo, jediný Ital přihlášený do závodu proti chronometru.

Chybějí i komisaři

V Hamiltonu budou chybět i komisaři Světové antidopingové agentury WADA, s kterou se Mezinárodní cyklistická unie ve zlém rozešla na letošní Tour de France poté, co zástupci WADA zveřejnili některé tajné dokumenty. Předseda agentury Dick Pound se chce s vedením unie v pátek sejít, aby se pokusil situaci uklidnit a přimět funkcionáře k přijetí celosvětového kodexu. V opačném případě jim pohrozil vyloučením z olympijských her v Aténách.

"Musejí přijmout kodex do deseti měsíců," řekl Pound agentuře Reuters. "V olympijské chartě je ustanovení, které říká, že antidopingový kodex je závazný pro celé olympijské hnutí," zdůraznil kanadský předseda WADA.

Reklama