Hlavní obsah

Hymnu z nejvyššího stupně už jsem dlouho neslyšel, přiznal cyklokrosař Bína po triumfu na ledě

Praha

V téměř třiceti letech se cyklokrosař Martin Bína dočkal prvního vítězství v závodě Světového poháru mezi muži. V nizozemském Hoogerheide, kde se za rok pojede mistrovství světa, nedal na ledovaté a zasněžené trati nikomu šanci. Věří, že tenhle výsledek zase nastartuje jeho kariéru, kterou na dva roky přerušily problémy s koleny.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Cyklokrosař Martin Bína na trati v Hoogerheide.

Článek

Co pro vás vítězství znamená?

Že jsem zase na správné cestě. Je to pro mě velká výhra. Celý týden jsem se cítil dobře, a když jsem viděl, jaké je tady počasí, věřil jsem si ještě víc.

Nebýt to na sněhu a ledu, tak jste nevyhrál?

Takhle na to nekoukám. Jel jsem nejlíp, jak jsem uměl a nechci spekulovat, co by bylo na jiném povrchu. Je pravda, že mi po těch operacích kolen ještě trochu dělá problémy hodně běhání v hlubokém bahně. Ale ty ledové plotny jsem si neskutečně užíval. Je to sice nebezpečné, ale mně to nevadí. Rád si s kolem na ledě hraju.

Kam výsledek stavíte? Výš než juniorský titul mistra světa z roku 2001?

Asi jo. Ve svěťáku jsem byl do neděle na bedně jen jednou, tohle je prostě fantazie, Juniorský titul je ok, ale tohle je víc. I než čtvrté místo z mistrovství světa v Táboře 2010.

Jak vám bylo, když jste si na stupních vyslechl českou hymnu?

Říkal jsem si, že tu písničku odněkud znám (úsměv). Ale pro mě už ji takhle dlouho nikde nehráli. Naposledy, když jsem jezdil ve třiadvacítce, a vyhrál jsem svěťák v téhle kategorii. Ale to už je pár let. Před týdnem na mistráku republiky ve Stříbře hráli hymnu taky, ale ta byla pro Zdendu Štybara.

Věříte, že vás vítězství z Hoogerheide nakopne směrem k mistrovství světa, které je za necelé dva týdny v Americe?

Bude hrozně záležet na podmínkách, na trati. Ale s trenérem Vojtou Červínkem jsme to koncipovali tak, aby forma na konci sezóny gradovala.

Dva roky kariéry jste ztratil kvůli operacím kolen. Byl jste při návratu optimistou?

S Vojtou jsme začali po té pauze trénovat před rokem. Někdy 15. ledna jsem poprvé odletěl na Mallorku a nikdo nevěděl, co bude. Jak to kolena přežijou, jak to přežiju já. Myslím, že jsme udělali hodně práce, i když času tolik nebylo.

Takže jste teď všem poslal vzkaz, že s vámi špička zase musí počítat?

Člověk si musí věřit a mít ty nejvyšší cíle. Celou sezónu se zlepšuju, kolena drží a věřím, že ještě mám co ukázat.

Jak budete trénovat do mistrovství světa?

Do Ameriky odlétám za týden. Původně jsem chtěl ještě na pár dní vyrazit na Mallorku, ale pro tělo by to byl dost velký teplotní skok, tak zůstávám doma a budu se chystat tady.

Reklama