Hlavní obsah

Ve větrné úvodní časovce Kolem Švýcarska zvítězil Meyer, Kreuziger sedmdesátý

Quinto

Silný proměnlivý vítr ovlivnil úvodní časovku v závodu Kolem Švýcarska, kterou vyhrál australský cyklista Cameron Meyer. Šestinásobný mistr světa v dráhových disciplínách zvítězil o deset sekund před Nizozemcem Nikim Terpstrou. Český jezdec Roman Kreuziger obsadil 70. místo se ztrátou 44 sekund.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Cyklista Roman Kreuziger

Článek

Meyer využil toho, že absolvoval osmikilometrový úsek v Quintu mezi prvními za příznivých podmínek. "Počasí mi samozřejmě pomohlo. Získal jsem žlutý trikot v závodu ProTour, tomu ani nemohu uvěřit," radoval se pětadvacetiletý cyklista stáje Orica-GreenEdge.

S protivětrem se potýkala řada favoritů včetně domácího Fabiana Cancellary. Olympijský vítěz z Pekingu a čtyřnásobný mistr světa v časovce zajel až šestnáctý čas, na Meyera ztratil 22 sekund.

Kreuziger, který je lídrem svého týmu Saxo-Tinkoff, zaostal jen o čtyři sekundy za obhájcem prvenství Portugalcem Ruiem Costou (53.). Český cyklista by po měsíční závodní pauze rád navázal na úspěch z roku 2008, kdy Kolem Švýcarska vyhrál.

"Roman se cítí dobře a naším cílem je špičkový výsledek v celkovém pořadí," řekl sportovní ředitel dánské stáje Fabrizio Guidi. Nejlépe si z Kreuzigrova týmu vedl Ital Matteo Tosatto, který skončil desátý. I on doplatil na vítr, na prvním mezičase zajel absolutně nejrychlejší čas. "Byl to zvláštní den a atypická etapa, najednou se uprostřed časovky změnil vítr. Ale jsme spokojeni, máme jezdce v desítce," uvedl Guidi.

Cyklistický závod Kolem Švýcarska (WorldTour) - 1. etapa (časovka 8,1 km):
1. Meyer (Austr./Orica) 9:39
2. Terpstra (Niz./Omega Pharma-Quick Step) -10
3. Haussler (Austr./IAM Cycling) -14
4. Rasmussen (Dán./Garmin) -15
5. Verdugo (Šp./Euskaltel)
6. Hollenstein (Švýc./IAM Cycling) oba -16
...70. Kreuziger (Saxo-Tinkoff) -44

Reklama