Hlavní obsah

Doping? Froome si s tím hlavu neláme. Jeho žlutý trikot prý obstojí

Paříž

V neděli večer z něj všechno spadlo. V jeho očích se mísil obrovský pocit štěstí s únavou. Chris Froome si jako vítěz nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France užíval pod světly v Paříži chvíle šampióna. Každý den přitom musel čelit i nepříjemným narážkám ohledně dopingu. „Věřte mi, že tenhle žlutý dres ve zkoušce času obstojí,“ narážel Brit na nedávné hříšníky v čele s Američanem Armstrongem.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Britský cyklista Christopher Froome (uprostřed) přijímá od dětí Joaquima Rodrígueze gratulace k vítězství v Tour de France. Vlevo druhý Kolumbijec Nairo Alexander Quintana.

Článek
Fotogalerie

Usmíval se od ucha k uchu, pózoval fotografům na pódiu s největšími soupeři a pak i se snoubenkou. Třetí Španěl Rodríguez si vzal na stupně vítězů své dvě děti oblečené jako táta do dresu ruské formace Kaťuša. Když je viděl Froome, plácl si s nimi. Byl na vrcholu blaha.

Během Tour ujel 3404 kilometrů za 83 hodin, 56 minut a 40 sekund (včetně penalizace 20 vteřin za nedovolené občerstvení v závěru 18. etapy). Ve žlutém dresu lídra jel 13 z 21 dní. Podstoupil 19 dopingových kontrol a jen za první místo dostane prémii 450 000 eur, která se podle nepsaných pravidel rozdělí mezi tým.

Nechce to zabalit hned po Tour

Teď se těší na odpočinek. Dalším cílem je mistrovství světa v italské Toscaně koncem září.

„Letos bude okruh pro vrchaře, tak bych se rád o něco pokusil. Nechci zabalit sezónu hned po Tour. Navíc dres mistra světa je po Tour nejcennější věc, kterou můžete vyhrát," prozradil. Tour a MS vyhrálo v jednom roce pouze pět lidí. Naposledy Američan LeMond v roce 1989.

Ale je jasné, že i v dalších letech bude hlavním cílem cyklisty stáje Sky Tour. „Myslím, že mám před sebou ještě čtyři nebo pět ročníků," přiznal Froome, který během celého závodu musel čelit i otázkám o dopingu.

„Neměl jsem s tím problém. Ale věřte mi, že tenhle žlutý dres ve zkoušce času obstojí," narážel na nedávné hříšníky v čele s Američanem Armstrongem.

Reklama

Související témata: