Hlavní obsah

Při výběru lyží jsme nezpanikařili, těšilo trenéra Petráska

LIBEREC

Chodil cílovým prostorem areálu ve Vesci a v jeho očích byly patrné slzy. Trenér Miroslav Petrásek připravil další úspěch českých běžců na lyžích, Lukáš Bauer hned v prvním závodu na mistrovství světa v Liberci urval stříbrnou medaili. „Po tom, co Lukáš odmarodil a jak jsme museli improvizovat během přípravy...,“ připomněl Petrásek nelehké období nejlepšího českého závodníka před startem šampionátu.

Článek

Základem Bauerova úspěchu byl správný výběr lyží. „Naši servisáci zvolili výborně. Zpočátku byla trochu panika, lépe vypadal vosk. Na poslední chvíli se ale začalo hodně oteplovat a dali jsme mikrokontakt. Byli jsme připravení,“ líčil spokojeně kouč českého týmu.

Češi pak až téměř do Bauerova startu mátli soupeře vystavenými lyžemi s voskem. „Takové finty s lyžemi se dělají. Postaví se, aby všichni viděli, že je něco namazáno, a pak se vymění. Už na startu osmý Němec Göring ale jel bez vosku a bylo jasné, že to vybrala spousta lidí,“ vysvětlil Petrásek.

Bauer sice prohrál boj o zlato s Estoncem Veerpalem, český tým ale stříbro bere. „Teď už to nebude neúspěšné mistrovství světa. Čeká nás skiatlon, výsledek je navíc obrovským povzbuzením do štafety,“ vyprávěl úspěšný trenér. Z bouřlivé atmosféry ve Vesci prý husí kůži neměl. „Byl jsem na trati v místě, kde byl klid,“ podotkl s úsměvem.

Další čeští reprezentanti na startu, Martin Jakš a Jiří Magál obsadili 22., resp. 30. příčku. I jejich umístění Petrásek bral. „Martin zajel nadstandardní výsledek, po nemocech to neměl lehké. Jirka předvedl lepší ze závodů. Výsledek je dobrou zprávou pro další závody,“ dodal český kouč a prozradil, s jakou sestavou počítá pro nedělní skiatlon. „Bauer, Magál, Koukal a Šperl,“ odtajnil nominační hádanku.

Reklama

Související témata: