Hlavní obsah

Obavy lékařů z Pekingu: smog, klima i voda

PRAHA

Nepodcenit žádné riziko. Takové je heslo lékařů, kteří budou mít na starosti české sportovce příští rok při olympiádě v Pekingu. Na sympoziu v Praze minulý týden probírali, jak se na specifické podmínky v Číně připravit. Na co si dát největší pozor? Vysoké teploty. Průměrná hodnota v srpnu je 25 stupňů, ale teploty dosahují až 36. K tomu velká vlhkost.

Článek

„Srpen je z hlediska klimatu asi nejhorší měsíc,“ tvrdí Jan Hrdina, sportovní ředitel Českého olympijského výboru. Sportovci budou mít doporučeno denně vypít až 8 litrů tekutin, tým poveze do Pekingu i hyperhydratační nápoje.

Aklimatizace. V Pekingu je o šest hodin více než v Praze, doporučuje se přicestovat s osmi až patnáctidenním předstihem, u vytrvalostních sportovců ještě dříve. „Další varianta je příjezd na poslední chvíli, ale ta je velice riskantní,“ říká Hrdina. Reálnější možností je vybudování výcvikového tábora na stejném poledníku, jako je Peking.

Špatné ovzduší. Problémy se smogem plánované omezení výroby v továrnách i dopravy jen sníží. „Auta mají špatné spalování, neexistuje regulace, k tomu blízkost pouště a neekologická výroba,“ vypočítává Hrdina. Proto s týmem do Pekingu pojedou i experti na respirační choroby, problémy hrozí hlavně astmatikům a alergikům. „Sportovci projdou vyšetřeními, abychom vytipovali ty, kteří můžou mít problémy. Uvažujeme také o užívání čističek vzduchu na pokojích a filtračních rouškách,“ přemítá Jaroslav Větvička, předseda lékařské komise ČOV. „Za posouzení stojí i použití kyslíku před výkonem,“ dodává.

Strava. „V olympijské vesnici budou tři kohoutky: s teplou, studenou a pitnou vodou,“ popisuje místopředseda ČOV František Dvořák. Atleti měli při juniorském MS loni zakázáno čistit si zuby vodou z kohoutků. Sportovci by si měli dát pozor na potraviny z neověřených zdrojů a led. „Ale ve vesnici budou laboratoře na kontrolu jídla,“ uklidňuje Taj Ťien-pching z olympijského lékařského týmu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.