Hlavní obsah

Výkonný výbor MOV navrhne rozšíření programu letní olympiády

ŽENEVA

Ženský box, smíšená tenisová čtyřhra, nebo padesátimetrový plavecký sprint patří mezi hlavní kandidáty na doplnění programu letních olympijských her v Londýně 2012. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ve čtvrtek na svém zasedání v Berlíně projedná a doporučí rozšíření disciplín.

Článek

Patnáct členů exekutivy bude zároveň zvažovat zařazení sportů pro hry v roce 2016. Bojuje se o dvě místa, přičemž mezi favority patří golf a sedmičkové ragby, ale také karate, závody na kolečkových bruslích, squash a vrátit se chtějí baseball s softbal.

Doporučení výkonného výboru pak může ovlivnit rozhodování členů pléna MOV, které bude v říjnu v Kodani hlasovat o změně. V dánské metropoli se zároveň rozhodne o pořadateli olympiády 2016 - vybírat se bude ze čtveřice Chicago, Madrid, Tokio a Rio de Janeiro.

Maximem je 10 500 sportovců

Letní olympijské hry by měly mít maximálně 28 sportů a olympijský výbor již dříve avizoval, že nechce překročit hranici 10 500 sportovců. Snaží se ovšem o větší rovnováhu mužů a žen.

Proto má velkou šanci na zařazení do programu pět váhových kategorií ženského boxu. Znamenalo by to, že by do Londýna za tři roky jelo čtyřicet boxerek, ale o stejný počet méně boxerů.

"Tisíce boxerek po celém světě sní o svém velkém dnu, být součástí velkého sportovního svátku a myslím si, že si tuhle šanci zaslouží," pronesl Richard Baker, boxerské federace AIBA. Box žen neuspěl při hlasování před čtyřmi lety, ale tentokrát myšlenku podporuje i prezidenti MOV Jacques Rogge. "Jejich čas dozrál," řekl.

Plavecká federace FINA chce rozšířit program o sprinty na padesát metrů znak, prsa i motýlek, 800 m volným způsobem mužů a 1500 m volným způsobem žen, aby byl program OH stejný jako na MS. Zároveň je zájem o turnaj v ženském pólu a doplnění synchronizovaného plavání.

Tenis má zájem o navrácení smíšené čtyřhry do programu. Mix by mohl mít pavouka o šestnácti dvojicích, čímž by navázal na Paříž roku 1924, kde vyhráli Hazel Wightmanová a Richard Williams z USA.

Reklama