Hlavní obsah

Veslaři se chystají na boj se soupeři a vlnami

PRAHA

S nadějí na medailový zisk po dvanácti letech, ale i s výhledem na boj s vysokými vlnami a vedrem pocestují na OH čeští veslaři. Jejich sport v olympijském programu chyběl jen jednou - právě v Aténách při hrách v roce 1896, kdy regatu znemožnilo rozbouřené moře. Letos se pojede na kanálu ve Schinias, vzedmutá hladina ale hrozí i letos.

Článek

"Mohou se opakovat problémy s větrem a vlnami z loňského mistrovství světa juniorů, kde se americká osma v rozjížďce převrhla a musela loď do cíle tlačit," připomněl trenér reprezentace Přemysl Panuška.

Pořadatelé by se s nepřízní počasí vypořádali přesunem závodů na ráno, kdy vítr ještě není tak silný, nebo zkrácením trati. "My jsme koupili nové lodě s komorami proti potopení při zaplavení vodou. A zvedneme krakorce, které drží vesla, aby nebránily vyšším vlnám a nesnižovaly rychlost," uvedl šéf svazu Jiří Kejval.

ČESKÉ TRUMFY
Václav CHALUPA: Stříbrný z Barcelony 1992 bude na své páté olympiádě těžit hlavně ze zkušeností a tvrdého tréninku ve Švýcarsku.
Ondřej SYNEK, Milan DOLEČEK: Třetí nejlepší dvojskif z loňského MS může těžit ze svého mládí a dravosti. Před rokem dominoval Světovému poháru.
Párová čtyřka: Dokazuje rostoucí kvality českého veslování. Posádka sestavená ruským trenérem Krutjakovem patří od loňského MS (stříbro) do světové špičky.

Sedm lodí

Veslaři budou ve výpravě po atletech nejpočetnější, do Atén zamíří 16 sportovců, kteří zasednou do sedmi lodí. Jedinou ženou bude skifařka Miroslava Knapková, k níž se přidalo šest mužských posádek.

Díky úspěšné kvalifikaci pojede na OH dvojskif lehkých vah Michal Vabroušek, Václav Maleček, dvojka bez kormidelníka Petr Imre, Adam Michálek a také čtyřka bez kormidelníka Karel Neffe, Jan Schindler, Jakub Makovička a Petr Vitásek. Medailové ambice se ale přisuzují hlavně skifaři Václavu Chalupovi, dvojskifu Ondřej Synek, Milan Doleček a párové čtyřce.

Ambiciózní dvojice mladíků Synek s Dolečkem loni kralovala Světovému poháru a na mistrovství světa v Miláně korunovala sezónu ziskem bronzových medailí. Letos své ambice předvedla na regatě v Lucernu - dojela třetí za Italy Galtarossou a Sartorim a Chorvaty Špikem s Čopem.

Překvapením minulého roku byla párová čtyřka, stříbrná z milánského šampionátu. V perspektivní posádce po jarních výkonnostních testech Vitáska nahradil Tomáš Karas, který hned s Davidem Jirkou, Davidem Kopřivou a Jakubem Hanákem vyjel třetí místo v Mnichově i v Lucernu.

Poslední medaili přivezl Chalupa

Chalupa, který se pod pěti kruhy představí popáté, je posledním českým veslařem, který z OH přivezl medaili. Jeho stříbro z Barcelony 1992 patří do sbírky 11 cenných kovů vybojovaných sportovci bývalého Československa.

Nejzářivější jsou dvě zlaté: první v roce 1952 přivezla z Helsinek čtyřka s kormidelníkem Mejta, Havlis, Jindra, Lusk a Koranda, k nimž se o osm let později v Římě přidal dvojskif Kozák a Schmidt.

VESLOVÁNÍ
Kolik? 550 sportovců.
Kdy? 14. - 22. srpna.
Závodit se bude na kanále ve Schinias Olympic Rowing and Canoeing Centre pro 14 000 diváků, vzdáleném 34 kilometrů od olympijské vesnice. Na programu bude 8 mužských a 6 ženských disciplín, k nimž patří dvojskif (v obou kategoriích) a čtyřka bez kormidelníka (u mužů) lehkých vah. Finále se pojedou 21. a 22. srpna.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.