Hlavní obsah

Januš si neumí propadák vysvětlit

ATÉNY

Miroslav Januš jel na svoji čtvrtou olympiádu jako horký favorit ve střelbě na běžící terč. Místo medailového loučení v disciplíně, která prožila v Aténách svoji derniéru, z toho byl největší propadák v kariéře mnohonásobného mistra světa a borce, který je s téměř sedmi desítkami medailí z OH, MS a ME vůbec nejúspěšnějším světový střelcem na světě.

Foto: archiv

Miroslav Januš

Článek

O všem bylo v podstatě rozhodnuto už ve středu při pomalých bězích. Ztráta více než deseti bodů na medailové pozice byla při čtvrtečních třiceti ranách v rychlých bězích nesmazatelná. "Těch 283 bodů bylo strašně málo. Věděl jsem, že s tím už moc neudělám, ale druhou část jsem chtěl odstřílet co nejlépe. Co se stalo, si vůbec neumím vysvětlit. Na velkých závodech jsem už za ty roky zažil výpadky, ale nikdy ne takový. Mám dost zkušeností na to, abych nepodlehl atmosféře a prognózám, že jsem favorit," kroutil nevěřícně hlavou dvaatřicetiletý borec. "Věděl jsem, že forma jde maličko dolů, ale takový sešup jsem nečekal," řekl.

Ruce neposlouchaly

"Nefungovala mi hlava. Někde se v ní porouchalo něco, co neumím pojmenovat. Ruce přestaly poslouchat, a přesto, že jsem se snažil to změnit, nedokázal jsem to. Musím nějaký čas počkat a pak se v tom pošťourat, abych zjistil příčiny. Teď je to příliš čerstvé a neumím se v tom vyznat," dodal smutně střelec plzeňské Dukly poté, co si v rychlých bězích připsal jen 281 bod a celkově skončil s 564 b. patnáctý, tedy daleko nejhůře ze všech svých olympijských startů. V Barceloně skončil devátý, z Atlanty si přivezl bronz a v Sydney byl osmý. Letos v dubnu v Aténách vyhrál závod Světového poháru.

Ještě hůř skončil osmnáctiletý Tomáš Caknakis. Ačkoliv měl ve středu o bod víc než Januš, i pro něho v podstatě premiéra na olympiádě skončila už ten den. V rychlých bězích nastřílel jen 276 a celkový součet 560 bodů ho poslal až na 17. příčku. Také u tohoto talentovaného borce se jedná o velké zklamání. Stejně jako Januš umí v obou částech o osm i deset bodů víc.

Konec disciplíny?

"Kluci se vůbec nedostali do závodu. Dolehlo na ně, že je to poslední vystoupení této disciplíny na olympiádě a neví se, co s běžícím terčem bude dál nejen ve světě, ale i doma. V přípravě jsme opravdu udělali maximum. Jsme z toho nešťastní, ale je to sport, to se prostě stává. Zatím nebyla nálada se příčinami rozebírat. Chce to nechat si určitý odstup a pak hledat důvody a zjistit, jestli se dá něčemu takovému předejít. Obávám se ale, že to může i v Česku znamenat konec této disciplíny, když nebude olympijská. Bude záležet na resortu armády a plzeňské Dukle, zda ji podrží nebo ne," uvedl trenér Ján Kermiet.

Skvěle si vedl Němec Manfred Kurzer. K 296 bodům ze středy přidal dalších 294 a do finále postoupil v novém světovém rekordu, který má nyní hodnotu 590 b. Ve finále už zlato nepustil

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.