Hlavní obsah

Bauer odletěl na severské turné, může se vrátit jako vítěz SP

PRAHA

Až se Lukáš Bauer vrátí ze severského turné, může už být jistým celkovým vítězem Světového poháru. Český běžec na lyžích ve čtvrtek odcestoval do Švédska, kde ho ve Falunu čeká skiatlon na 30 km a nedělní štafeta. Společně s vedoucím mužem seriálu odletěl z Prahy také jeho největší soupeř v boji o celkové vítězství v SP René Sommerfeldt z Německa, který na českého lyžaře nyní ztrácí 353 bodů.

Článek

"Udělám všechno pro to, abych se vrátil už jako celkový vítěz, ale samozřejmě nic není stoprocentní," řekl Bauer před odletem novinářům. Po Falunu ho první březnový víkend čeká v Lahti jeho oblíbených 15 km klasicky. Vynechá všechny sprinty - ve Stockholmu 27. února, v Lahti 1. března i v norském Drammenu 5. března. "Pokud se mi nebude dařit, vynechám i Holmenkollen a odjedu rovnou do Bormia," nastínil Bauer svůj plán.

V Oslu se totiž jede totiž 8. března 50 kilometrů volnou technikou, což je náročná disciplína. Bauer koketuje s myšlenkou, že by tento závod vynechal a jel se připravovat do Bormia na finále Světového poháru, neboť italské středisko se nachází ve vyšší nadmořské výšce.

"Kvůli aklimatizaci. Ale je pravda, že Holmenkollen je tradiční a skvělý závod," připomněl nejnavštěvovanější díl SP v Norsku. "Ještě nevím. Ale rozhodně se toho nebojím, i když padesátka může být zrádná," uvedl.

Bauer trénoval na Božím Daru skiatlon a lyže si připravoval sám. "Taky jsem pěkně promazal na klasiku a pěkně jsem se vztekal," usmíval se. "Pochopil jsem, jak důležité jsou dobré lyže," pochválil na dálku svého osobního servismana Víta Fouska. "Ale připravoval jsem se v klidu na německých tratích, byly dobré podmínky," prohlásil a ujistil, že už necítí žádné následky nemoci po Tour de Ski.

Program víkendových závodů SP v běhu na lyžích - Falun (Švéd.)
Sobota 23. února
12:00 ženy - skiatlon 2x7,5 km, 14:00 muži - skiatlon 2x15 km
Neděle 24. února
12:00 ženy - štafeta 4x5 km, 14:00 muži - štafeta 4x10 km
Falun leží ve středním Švédsku, zhruba 200 kilometrů od hlavního města Stockholm. V letech 1954, 1974 a 1993 dějiště MS v klasickém lyžování. V letech 1981 a 1986 město neúspěšně kandidovalo na pořádání zimních olympijských her 1988 (vyhrálo kanadské Calgary), resp. 1992 (konalo se ve francouzském Albertville).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.