Hlavní obsah

Bauer korunoval sezónu triumfem v anketě Král bílé stopy

PRAHA

Běžec na lyžích Lukáš Bauer zvítězil podle očekávání v tradiční anketě o Krále bílé stopy a symbolicky tak uzavřel svou letošní sezónu snů. Český reprezentant na trůnu pro nejlepšího lyžaře uplynulé zimy vystřídal Kateřinu Neumannovou. Ta získala ocenění sedmkrát v kariéře, Bauer se z trofeje, kterou převzal při pátečním galavečeru na pražském Žofíně, raduje poprvé.

Článek

Bauer se v letošní sezóně prezentoval ve výjimečném světle a zcela suverénním způsobem vyhrál pořadí Světového poháru v běhu na lyžích. Základ celkového triumfu položil na přelomu roku při osmidílném seriálu Tour de Ski, kde rovněž nenašel konkurenci (viz sloupek vpravo). "Je to ocenění výsledků minimálně této zimy," těšilo Bauera po převzetí koruny sázené křišťálovými vločkami.

Svou nejlepší sezónu ve Světovém poháru zakončil Bauer ziskem 1462 bodů a druhého v pořadí Reného Sommerfeldta z Německa porazil o 633 bodů. Překonal tak rekord Němce Tobiase Angerera, který loni zvítězil v seriálu dosud největším rozdílem v historii - o 551 bodů. Český běžec zároveň vyrovnal rekordní bilanci norské legendy Björna Dählieho, když oba za sezónu vyhráli sedm závodů.

Pančochová nejlepší mezi snowboardisty i juniory

Bauer bez překvapení triumfoval i v pořadí své disciplíny, které určuje odborná porota. Nejlepší alpskou lyžařkou je Šárka Záhrobská, která v letošním ročníku Světového poháru obsadila šestnáctou pozici, ve slalomu, v němž před rokem získala ve švédském Aare zlato na mistrovství světa, byla celkově pátá. Dvaadvacetiletá lyžařka se ani letos nedočkala premiérového vítězství v SP, na stupně vítězů se probojovala dvakrát: v listopadu v kanadské Panoramě skončila druhá, v březnu v Bormiu byla třetí.

Nejlepším akrobatickým lyžařem byl zvolen skikrosař Tomáš Kraus, který letos vyhrál ve své disciplíně potřetí v kariéře křišťálový glóbus a v konečném pořadí SP akrobatů obsadil druhé místo. Mezi skokany na lyžích triumfoval sedmnáctý muž SP Roman Koudelka, mezi snowboardisty juniorská mistryně světa Šárka Pančochová, která je současně juniorem roku. Nejlepším trenérem uplynulé sezóny byl vyhlášen kouč mužské reprezentace v běhu na lyžích a osobní trenér Bauera Miroslav Petrásek.

Král bílé stopy je tradiční anketa o nejlepšího českého lyžaře, kterou už od roku 1973 vyhlašuje Svaz lyžařů České republiky. Široká veřejnost rozhoduje o celkovém vítězi od roku 2005. Historicky prvním vítězem ankety se stal skokan na lyžích Rudolf Höhnl, nečastější vítězkou byla běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, která loni převzala korunu posedmé v kariéře. Příznivci lyžování o vítězi hlasovali do 10. května prostřednictvím SMS, případně na stránkách www.eoncngkralbilestopy.cz.

Král bílé stopy 2008
1. Lukáš Bauer (2526 hlasů), 2. Šárka Záhrobská (1399), 3. Tomáš Kraus (808).
Vítězové jednotlivých disciplín
Alpské disciplíny: Šárka Záhrobská
Akrobatické lyžování: Tomáš Kraus
Běh na lyžích: Lukáš Bauer
Lyžování na trávě: Jan Němec
Severská kombinace: Tomáš Slavík
Skok na lyžích: Roman Koudelka
Snowboarding: Šárka Pančochová
Junior roku 2008: Šárka Pančochová
Trenér roku 2008: Miroslav Petrásek

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.