Hlavní obsah

Prolog žen na Tour de Ski vyhrála v Oberhofu domácí Nystadová

OBERHOF

Německá běžkyně na lyžích Claudia Nystadová vyhrála prolog seriálu Tour de Ski v Oberhofu. Na trati 2,5 km volnou technikou v sobotu zvítězila s náskokem jedné sekundy před Italkou Ariannou Follisovou. O třetí místo se podělily shodným časem Polka Justyna Kowalczyková a Slovinka Petra Majdičová.

Článek

Z českých reprezentantek vstoupila do sedmietapového podniku nejlépe Kamila Rajdlová, která obsadila 24. místo se ztrátou 18,8 sekundy na vítězku. Třicetiletá lyžařka se představila mezi světovou elitou poprvé po mateřské pauze a dubnovém narození dcery Michaely.

Nystadová díky časovému bonusu za vítězství vede Tour o šest sekund. "Tohle je perfektní začátek. Vůbec poprvé si obléknu dres pro vedoucí závodnici. Skvělý pocit, prostě nádhera," rozplývala se třicetiletá olympijská vítězka ze Salt Lake City, která byla v letošní sezoně v individuálním závodě dosud nejlépe osmá ve sprintu.

Také druhou Follisovou dělí od dvojice Kowalczyková - Majdičová šest sekund.

Vedoucí žena Světového poháru Aino-Kaisa Saarinenová skončila osmá. Další Finka Virpi Kuitunenová, která vyhrála loňský prolog Tour v Novém Městě na Moravě, zahájila seriál sedmým místem.

V neděli absolvují lyžařky v Oberhofu stíhací závod na 10 km klasickou technikou, pak se peloton Tour přesune k pondělnímu sprintu do Prahy.

Tor de Ski - 2,5 km volnou technikou:
1. Nystadová (Něm.) 6:17,2, 2. Follisová (It.) -1,1, 3. Majdičová (Slovin.) a Kowalczyková (Pol.) obě -2,3, 5. Björgenová (Nor.) -7,6, 6. Muranenová -8,1, 7. Kuitunenová -9,3, 8. Saarinenová (obě Fin.) -9,6, 9. Böhlerová (Něm.) -13,2, 10. Jacobsenová (Nor.) -13,5, ...24. Rajdlová -18,8, 37. Nývltová -30,8, 44. Skalníková -41,2, 47. Hájková (všechny ČR) -47,1.

Reklama

Související témata: