Hlavní obsah

Pro Sudovou je bronz z MS úspěchem, na zlato si prý ještě počká

INAWAŠIRO

Přestože Nikola Sudová toužila po zlatu, i bronzovou medaili z mistrovství světa v jízdě v boulích v Inawaširu bere jako velký úspěch. "Ještě přeci nekončím," naznačila šestadvacetiletá akrobatická lyžařka, že o titul z velké soutěže může usilovat ještě několikrát.

Článek

Po stříbru z Ruky před čtyřmi lety dnes druhou medaili vybojovala v náročných podmínkách, přestože obtížné kopce už zná z předchozích závodů Světového poháru. "Jenže tady byl tři dny rozbředlý sníh, do toho pršelo, trať hluboká a mokrá. A pak to zmrzlo, takže kvalifikace se jela na ledu," popisovala Sudová. "Kdo dokončil první jízdu, postoupil do finále," dodala.

Organizátoři připravili trať na svahu, v jehož okolí se zelenala tráva. "Nahrnuli to, odkud mohli," poznamenala lyžařka. Ve finále se ale opět jelo na mokré a rozbředlé trati. "Byl to hodně těžký sníh, ale pocity z toho mám dobré, zajela jsem, co jsem mohla. Musím být za medaili moc ráda," řekla Sudová.

I proto, že ji pobolívá koleno, které si poranila při Světovém poháru na olympijských tratích v Kanadě, nedělní neolympijský paralelní závod bere už s rezervou. Hlavně aby si neublížila. "Zítra pojedu pro radost, nechci to nějak hrotit, žádné extrémy, buď to vyjde, nebo nevyjde," plánovala.

Věří, že bolavý kloub je pouze unavený

Kvůli náročné sezóně si nestihla dojít na vyšetření, ale věří, že bolavý kloub je pouze unavený. "Možná lehce natažené nějaké vazy. Ale bylo by zbytečné se zranit před příštím rokem, radši budu závodit tak, aby se nic nestalo," tvrdila závodnice, kterou za rok čeká olympiáda ve Vancouveru.

Skákala svou oblíbenou kombinaci helikoptéry s pozicí a salto vzad s krosem. Už několik let předvádí tyto skoky, které stále na světovou špičku stačí. "Ale nikdo neví, co bude příští rok," upozornila Sudová, že stále má v záloze dvojitou helikoptéru, kterou letos nacvičovaly i některé její soupeřky.

"Rozhodně ji nehážu do žita, když ji neskáču. Pilujeme," podotkla lyžařka. "Ale během sezony už to není tak důležité, nedají se skoky tolik natrénovat. Blíží se konec a už se neriskuje," vysvětlila.

Sudová potvrdila, že chce bojovat o konečné třetí místo ve Světovém poháru. To ale nejspíš udrží mistryně světa Aiko Uemuraová. "Je rozjetá jako šinkanzen," usmála se česká boulařka na adresu třetí ženy v průběžném pořadí SP. "Já udělám maximum, abych to třetí místo získala," řekla. I proto nehodlá bronz z MS moc slavit.

Reklama