Hlavní obsah

Sjezdař Janka už má splněno, teď chce dál jezdit na stejné úrovni

SÖLDEN

Během roku a půl se stal mistrem světa, olympijským vítězem i králem Světového poháru, proto může švýcarský lyžař Carlo Janka vstoupit do nové sezony s naprosto čistou hlavou a bez zbytečné nervozity. Jak vyhlásil před víkendovým startem lyžařského soutěžního roku v Söldenu, jeho kariéra už je zachráněná a vše, co ještě přijde, bude bonus. Jeho očekávání v nadcházející zimě prý proto nejsou přehnaná, nicméně ambicemi se netají.

Foto: Michaela Rehle , Reuters

Carlo Janka

Článek

"Chci se udržet na stejné úrovni jako v minulé sezoně. Když tohle dokážu, tak budu spokojený," řekl novinářům Janka, který minulý týden oslavil čtyřiadvacáté narozeniny.

V minulém ročníku Světového poháru, který vyhrál, stál desetkrát na stupních vítězů, z toho šestkrát jako vítěz. Navíc mu doma visí zlatá olympijská medaile za triumf v obřím slalomu.

Jedinou starostí sjezdařského zázraku je záhadné virové onemocnění. Trápilo ho už loni a ozvalo se i letos. Projevuje se únavou, špatnou regenerací a lékaři si s původem obtíží stále nevědí rady. "Je to problém, není to zrovna moc příjemné, ale jsem fit a připraven sezonu odjet tak, jako mi to vyšlo v té minulé," věřil.

Janka začal s letní přípravou bez problémů, ale pak byl unavený a jeho tělo neumělo odpočívat. "Den ze dne to bylo horší. Puls je příliš vysoký a cítím pak i každý schod navíc," popsal Janka. "Mám zvýšené enzymy v játrech, zvětšenou slezinu, ale otázkou je, zda je to ten důvod, nebo ne. Snažím se na to příliš nemyslet, beru to v klidu a nebudu ztrácet čas a energii kňučením," pronesl.

Má přezdívka Ledový muž je na místě

Není divu, že zůstává vyrovnaný. Jankovi se přezdívá Ledový muž, kterého jen tak něco nerozhodí. Olympijské vítězství ve Vancouveru oslavil jen letmým gestem, žádné velké emoce najevo nedával. "Že mi říkají Ledový muž? Jo, protože to sedí. Nic nepředstírám, na nic si nehraju. Tohle jméno je na místě a neuráží mě," souhlasil Janka.

I proto se umí vypořádat se zájmem médií, sponzorů a fanoušků, který každým rokem stoupá. Někdy ho otravuje, ale naučil se s tím žít. "Pro sport je to důležité," našel si pozitivní směr. A sláva má i příjemnou stránku. Díky ní se Janka jako fanoušek fotbalistů Manchesteru United dostal v létě mezi hráče a všude měl otevřené dveře. "I Wayne Rooney přišel na večeři," potěšilo sjezdaře.

Očekává se od něj, že znovu bude jedním z nejlepších. Že bude stát v druhém kole poslední na startu a vítězit. Tlak z očekávání bere normálně jako většinu věcí. "Ze začátku je těžké se s tím vyrovnat, ale patří to ke sportu a do světel ramp, ale už s tím problém nemám. Jsem na to zvyklý a připravuji se na to," řekl Janka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.