Hlavní obsah

Biatlonisté čelí dosud nepoznanému tlaku, učí se závodit doma

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Pro české biatlonisty představuje Světový pohár v Novém Městě na Moravě absolutně novou zkušenost. Reprezentanti dennodenně zjišťují, že není vůbec snadné oprostit se od tlaku, který na ně doma působí. Všichni se tu učí závodit s vědomím ostrého testu na mistrovství světa, které Česko uspořádá už v příštím roce.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sobotní sprint mužů na 10 kilometrů zhlédlo v Novém Městě na Moravě rekordních 13 400 platících diváků.

Článek

„Pro závodníky je moc důležité zkusit si, co takové pro ně dosud nepoznané prostředí dělá s psychikou,“ říká trenér mužů Ondřej Rybář, jehož svěřenci měli při sobotním sprintu podporu čtrnácti tisícovek diváků v zádech. To žádný z nich nezažil.

Český biatlonista Zdeněk Vítek na trati v Novém Městě na Moravěfoto: Právo/Petr Horník

Světový pohár se u nás naposledy konal před 31 lety a současní reprezentanti se setkávají úplně poprvé třeba s fanděním v češtině. „Vždycky jsem si přál poznat takovou atmosféru právě doma, ale taky zjišťuji, jak lehce člověk podlehne té euforii a nechá se unést,“ tvrdí nejstarší z českých mužů Zdeněk Vítek. Nejtěžší to je asi na střelnici. „Tisíce lidí se ozvou po každém výstřelu, což i nechtě každý vnímáme a je pak moc složité udržet koncentraci,“ míní Ondřej Moravec, který se v obou novoměstských závodech mužů vešel mezi elitní pětadvacítku.

„Je to úplně jiné než v cizině. Na jednu stranu zažíváte moc příjemný pocit, když slyšíte české pokřiky. Když vám to jde, slouží jako vítané povzbuzení, jenže při trápení na vás může padnout ještě větší balvan zodpovědnosti,“ přiznává Jaroslav Soukup.

Šlesingr si dokonce vzal špunty do uší

Biatlon je hodně o čisté hlavě a schopnosti soustředění. „Všechny faktory kolem ji ovlivňují. Není to ale proboha tak, že bychom se na diváky vymlouvali. Je skvělé, že jich chodí tolik a fandí, jen se v tom kluci musí naučit závodit. Přece jen každý z nich se chce předvést před rodinou, před kamarády a vnímá i větší mediální zájem, když je ta akce doma,“ uvažuje Rybář.

Český biatlonista Michal Šlesingrfoto: Právo/Petr Horník

„Někdy z těch lidí až zamrazí,“ připouští Soukup. Největší problémy s tím paradoxně má domácí biatlonová jednička Michal Šlesingr, jenž si na sobotní sprint dokonce vzal špunty do uší, aby přes hluk z tribun udržel koncentraci. Nicméně na střelnici minul tři rány z deseti. „Kde se stala chyba, sám přesně nevím. Přes veškerá opatření to soustředění asi nebylo absolutní, věci kolem mně zase rozptylovaly myšlenky,“ krčí rameny.

Právě v tomto směru vstupuje do hry trenér, který se jako konzultant snaží poradit, jak tlaku čelit. „Měl bych dávat závodníkům pomocnou ruku,“ uvědomuje si Rybář a trenér žen Jindřich Šikola nabízí ještě jeden pohled: „V mnoha směrech je určitě příjemné závodit doma, ale je tu všude kolem hodně známých, což může být pro sportovce i silně zavazující a naplno se pak ukáže jejich vyzrálost.“

Návštěvnost příjemně překvapuje

Letošní Světový pohár je každopádně vydařenou generálkou na MS 2013. Areál, jenž dlouhá léta patřil výhradně lyžařům, výrazně mění tvář. Nad střelnicí se tyčí nové světelné stožáry a servisní buňky ještě voní čerstvým dřevem. Ještě se budou dodělávat tunely pod tratí, musí se také dostavět jedna tribuna, ale organizačně i v zázemí vše klape na jedničku.

„Snažíme se nic nepodcenit a návštěvností jsme příjemně překvapeni. Lidi i u nás začínají objevovat kouzlo a jedinečnou atmosféru biatlonu naživo,“ míní šéf organizačního výboru Jiří Hamza, jemuž se zřejmě splní tajné přání, aby celkově přišlo za těch pět dní na SP v Česku kolem čtyřiceti tisíc lidí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.