Hlavní obsah

Sudová se vrací na stupně vítězů světových boulařek

Tomáš Nohejl

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová se vrátila na třetí pozici v celkovém pořadí světového poháru. V pátek skončila česká boulařka ve švédském Aare čtvrtá, když postoupila až do superfinále. „Jsem spokojená, ale bylo to těžký," řekla.

Foto: ČTK/AP

Boulařka Nikola Sudová

Článek

Do konce už zbývají jen dva podniky, dvakrát ošidné paralelní jízdy - v sobotu opět v Aare, za týden ve francouzském Mégeve. Sudová se drží nejvýš ze všech českých lyžařů, kromě svého jabloneckého souseda dálkového lyžaře Stanislava Řezáče.

V Aare vládlo proměnlivé počasí. „Přes noc zmrzlo, ráno bylo plus pět, pršelo. Pak fičelo, chvílemi svítilo slunce. Do toho se na kopci proháněli i chlapi, vypadalo to fakt pěkně," vyprávěla Sudová.

V kvalifikaci měla nejpomalejší čas. „Bála jsem se, že mě trenér zaškrtí. Ale nakonec to dalo na páté místo, jízda byla jinak dobrá."

Nejlepší jízdou širšího finále se pak posunula na čtvrté místo, tím se potřetí v sezóně probila do superfinále. „Tam jsem musela riskovat, ale čtvrtá boule mě kopla, šla jsem do záklonu a vyjela z trati, Chloe (Lapointe-Dufour, pozn. red.) mě pak lehce předstihla." Zato dosud průběžně třetí Heather McPhie zaváhala. „V prvním tréninku se rozbila, možná ji něco bolí, nešlo jí to," všiml si trenér Radek Herot.

Hned v sobotu čeká na stejné trati paralelní jízda, duály. „Doufám, že budu mít štěstí a počítač mi vylosuje sudé číslo a modrou trať, tu mám projetou. S lichým bych musela jet červenou a to by asi bylo horší," dodává 29letá lyžařka. Na večeři se potkává ve stejném hotelu se slalomářkou Šárkou Záhrobskou. Ta tu jede také zítra a na Aare má zlaté vzpomínky z mistrovství světa 2007.

SP v akrobatickém lyžování ve švédském Aare - jízda v boulích:
Muži: 1. Marquis, 2. Kingsbury (oba Kan.), 3. Endo (Jap.).
Průběžné pořadí SP (po 11 ze 13 závodů): 1. Kingsbury 1040 b., 2. Cota 549, 3. Deneen (oba USA) 515.
Ženy: 1. Kearneyová (USA), 2. Dufourová-Lapointeová (Kan.), 3. Murataová (Jap.), 4. Sudová (ČR).
Průběžné pořadí SP (po 11 z 13 závodů): 1. Kearneyová 1050 b., 2. Dufourová-Lapointeová 603, 3. Sudová 445, ...56. Hnyková (ČR) 1.

Reklama